събота, февруари 14, 2009

Азнавур – посланик в Швейцария

Френският певец от арменски произход Шарл Азнавур прие предложението да стане посланик на Армения в Швейцария.

„Голяма чест е за мене, че Армения ми предложи да стана посланик в Швейцария. Отначало с колебаех, но накрая си помислих, че ако това е важно за Армения, трябва да е важно за всички нас. Затова приех предложението с вълнение и радост” – каза Азнавур в интервю за арменската телевизия.

През декември миналата година известният певец получи арменско гражданство. Беше също така назначен за постоянен посланик на Армения към UNESCO.

84-годишният Азнавур, който е роден в Париж в арменско семейство, поддържа живи връзките със земята на своите предци. През 1988 година той основа комитета „Азнавур за Армения”, за да събере средства за жертвите от земетресението, разтърсило Северна Армения и предизвикало смъртта на 25 хиляди души.

След като посети през 1989 година Армения, Азнавурян, както е истинското име на Азнавур, написа песента "Pour toi Arménie" ("За тебе, Армения"). Записано в началото на 1989 година с участието на 90 души, хора на изкуството, произведението беше продадено в надмилионен тираж.

Когато Азнавур навърши 80 години, беше наречен от тогавашния арменски президент Роберт Кочарян „народен герой” на Армения. През 2001 година на негово име е кръстен един от площадите в Ереван, където е поставен негов паметник.


Вестник "Rzeczpospolita"




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.