понеделник, януари 19, 2009

Необходима ли е смяна на системата?

Към една своя публикация получих следния коментар: „Каква система ще сменяте и с коя? Системата е ДЕМОКРАЦИЯ. Не системата, а УПРАВЛЯВАЩИТЕ са за смяна. Смяна на системата означава Диктатура, излизане от НАТО от ЕС.“

Да започнем с това, че понятието „демокрация“, като всяко човешко понятие, може да се интерпретира от различни гледни точки. Ако попитате Кадафи, той ще ви каже, че Джамахирията също е демократична страна. На книга и любимата ми Северна Корея е демокрация, Уго Чавес и той е демократ (пак на книга).

У нас наистина „системата е ДЕМОКРАЦИЯ“, ама и тя май вече е в доста свои параметри само на книга. Защото нашенската демокрация е белязана с мутризация, с корупция, с безотчетност на управляващите (каква демокрация е това да не можеш да потърсиш по никакъв начин сметка на един некадърен управник?), с гьонсуратлък, с тепигьозлък, понякога и с открити перверзни гаври с хората (като онова за „инвитрото“ и „инвивото“). Излъга ли президентът Първанов цял народ за „големия шлем“? Излъга. Да е навел поне засрамено глава и да си е признал лъжата? Няма такова нещо. Това елемент на демокрацията ли е? Да говорим ли за инициативите да се ограничат със закон правата на протест на гражданите? Това демократично ли е? За побоя на 14 януари вече се изписаха цистерни мастило, видяхме кадри как полицията налага в гръб протестиращи, които не могат да избягат, които са паднали на земята. Някой да е поел отговорност за това? Няма и да поеме. И това ли е демократично? А примери има още множество...

Затова, когато говорим за смяна на системата, в случая би трябвало да разбираме не замяна на демокрацията с диктатура, не излизане от НАТО и ЕС, а очистване на системата от тези нейни язви, които я правят в много отношения демократична само на думи и именно я отдалечават сериозно и от НАТО, и от ЕС. Съгласен съм, че „УПРАВЛЯВАЩИТЕ са за смяна“. Но ако само сменим управляващите, а системата остане със същите свои зарази, по-добре е да не си хабим напразно силите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.