събота, януари 03, 2009

Заострете перата!

Настъпи новата година. И си пожелахме щастие. По традиция. Но Щастието, Съдбата, Провидението, Предопределението са митологични понятия, ако ги мислим за появяващи се като неръкотворните дрехи от пръстена на третия брат в българската народна приказка. В реалния човешки живот хората трябва да работят за своето щастие, да коват съдбата си, да бъдат сами своето провидение и предопределение. Чакането на нещо хубаво, мечтано, желано да падне отнякъде, без изобщо да сме направили усилие, или да се обозначи на колелото на късмета с минимален разход на енергия, нерви и време, не дава добри резултати.

Затова, всички вие, които пишете, но не само за да ви мине времето или по някаква друга единствено лична причина, а и защото ви боли за съдбата на хората около вас, за съдбата на страната, в която живеете – заострете перата!

Тъмни личности от тъмната политика, тъмния бизнес, тъмната услужлива журналистика (бяхме свидетели и на ярък пример от тъмната църква) ще продължават все по-настървено да играят играта, в която виждат един-единствен печеливш изход, изразяващ се в насаждането у хората на все по-дълбок и по-дълбок евроскептицизъм, и ще се опитат да обърнат каруцата на североизток, използвайки също така за целта си и учебникарската любов на мнозина българи към руската мечка, с което ще ни отдалечат от цивилизования свят и ще ни приближат към онова, от което уж избягахме.

Затова – заострете перата!

Мракобесието кипва на повърхността във времена на изпитания, в трудни и сложни моменти, а такива явно предстоят. И ще започнат да ни убеждават стари и нови пророци и месии, че е необходима твърда ръка, че трябва железен юмрук, че има нужда от по-сурови мерки, които могат, виждате ли, да ограничат някои свободи, но ще гарантират по-спокоен и по-сигурен живот. Лъжливи пророци и месии ще бъдат те.

Затова – заострете перата!

Миролюбиви на вид влъхви ще ни предлагат с влажен поглед единство, съгласие и сплотеност, за да преодолеем заедно, ръка за ръка, трудностите, които идват. (Главният влъхва на републиката вече направи това минути преди новата година.) Светлата картина, която ще ни рисуват, търсейки опора в мъдростта, че сговорна дружина планина повдига, ще има обаче в подтекста си нещо съвсем друго: замитане на следи, скриване на отговорности, замазване на прегрешения и престъпления.

Затова – заострете перата!

След няколко месеца ни предстоят сериозни и отговорни избори. На пазара ще излезе много стока, голяма част от която отново ще бъде некачествена, но пъстрата й опаковка ще мами очите, ще привлича сърцата. Опаковките трябва да се разкъсат, а гнилото съдържание да се извади на показ.

Затова – заострете перата!

Както е казала според легендата Жана от Арк: „Ако не аз, кой друг?!”

Щастието е в наши ръце.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.