понеделник, юли 11, 2016

Накъде сме се запътили? Мащабите на трагедията в сухи цифри

АВТОР: Андрей Кончаловский (1937 г.) - руски кинорежисьор и сценарист, обществен и политически деец

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: Павел Николов

Искам да ви напомня няколко потресаващи цифри и факти, които ясно потвърждават, че Русия по много показатели се намира не в Европа и даже не в Азия: по равнището на корупция, по продължителността на живота, по степента на инвестиции в науката и други подобни ние сме в Африка!

Даже ще кажа нещо повече - не ние трябва ад се обиждаме от това сравнение, а африканците! Африканците имат обяснение за своята изостаналост: четири века са били безпощадно експлоатирани и унищожавани от "пришълци" - расисти и колонизатори, а нас, руснаците, през последните четири века кой ни е колонизирал, кой ни е унижавал, освен самите ние?

Ето, ние често пренебрегваме статистиката - сега ще има статистика - защото е трудно за ума да обхване със сухи цифри реалността. Но мащабите на трагедията, която се разиграва сега на територията на Русия, са толкова критични, че ви призовавам да си напрегнете вниманието.

Смъртност в Русия

- През последните 20 години в Русия са починали повече от 7 милиона руснаци. По този показател ние изпреварваме Бразилия и Турция с 50%, а Европа - няколко пъти.

- Всяка година Русия губи по брой населението на една област, равна на Псковската, или на един голям град като Краснодар.

- Броят на самоубийствата, отравянията, убийствата и нещастните случаи в Русия е сравним с равнището на смъртността в Ангола и Бурунди.

- По продължителност на живота на мъжете Русия заема около 160-тото място в света, отстъпвайки на Бангладеш.

- Русия заема 1 място в света по абсолютна стойност на намаляващото население.

- По оценки на ООН населението на Русия от днешните 142 милиона души ще се намали към 2015 г. на 121-136 милиона.

Семейна криза

- 8 от 10 старци, живеещи в домове за стари хора, имат роднини, които могат да ги издържат. Но въпреки това те са оставени в приюти! Роднините им са се отказали от тях.

- У нас има от 2 до 5 милиона безпризорни деца (след Великата отечествена война са били 700 хиляди).

В Китай при 1 милиард и 400 000 хиляди души население безпризорните деца са около 200 хиляди - иначе казано, 100 пъти по-малко, отколкото у нас!

Ето какво означават децата за китайците! А нали грижата за старците и децата е залог за процъфтяване на нацията.

- 80% от 370 хиляди деца, намиращи се в детски домове, имат живи родители.

Те се издържат от държавата! Аз изобщо смятам, че това е криминално престъпление.

- Ние заемаме 1 място в света по броя на деца, изоставени от родителите си.

Всички тези цифри свидетелстват за ерозия, за разпад на семейните ценности в страната ни...

Престъпления срещу деца

- По данни на Следствения комитет на Руската федерация през 2010 година 100 хиляди непълнолетни са станали жертва на престъпления - от тях 1700 деца са изнасилени и убити (по тези цифри сме изпреварили даже Южна Африка). Това означава, че всеки ден в Русия убиват 4-5 деца.

- През 2019 година в Русия са извършени 9500 сексуални престъпления срещу непълнолетни - от тях 2600 изнасилвания, 3600 ненасилствени полови сношения (за 8 години сексуалната престъпност е нараснала почти 20 пъти).

В тези престъпления ни изпреварва само Южна Африка.

Наркомания и алкохолизъм

- 30 хиляди руснаци загиват всяка година от наркотична предозировка (населението на малко градче).

- За една година от водка умират 70 000 души.

В Афганистан по време на войната загинаха 14 000 наши войници.

- По данни на Световната организация по здравеопазване на един гражданин на Руската федерация се падат 15 литра чист спирт годишно, при условие че ако употребата на чист алкохол на човек е повече от 8 литра, се появява заплаха за оцеляването на нацията.

Корупция

Размерът на рушветите в Русия се е увеличил десет пъти, а съдебните процеси между нашите олигарси в Лондон са се превърнали в посмешище за световното бизнес общество.

Безнаказаността в правната сфера е стигнала до това, че срещу починалия в затвора юрист Магнитски беше заведено криминално дело - с една дума, решиха да съдят мъртъв човек, който, разбира се, не може да се защити!

В Европа подобен инцидент се е случил за последен път през XVII век, когато Кромуел бил изровен от гроба си и окачен на бесилката - иначе казано, след събитието!

Така че в светлината на посочените цифри може смело да се говори за упадък на националната нравственост - и в крайна сметка отговорността за това е на нашата власт.

А сега - знаете ли, че:

- През последните 10 години в Сибир са изчезнали 11 000 села и 290 града.

- Средната гъстота на населението в Сибир и Далечния изток е 2 души на 1 кв. км.

- Средната плътност на населението на Централната част на Русия е 46 души/кв. км.

- Средната плътност на населението на Китай е 140 души/кв. км.

- Средната плътност на населението на Япония е 338 души/кв. км.

За кого сме завоювали и развивали Сибир и Курилите?

За китайците и японците, така се получава!

За страна с такова богатство на природни и водни ресурси е позорно да има 50% население от бедняци.

Мене тези цифри ме плашат.

Надявам се, че плашат и вас. Уверен съм, че Путин знае всичките факти - интересно е какво мисли по този повод?

Колкото и да е трагично, мисля, че това все още не е пределът, не е най-лошото, ние още не сме се докоснали до "дъното" и народът още не е узрял до способността да се ужаси от самия себе си и най-сетне да се осмели да запита "къде живеем?".

Ние свикнахме с вонята на входовете и тоалетните! Свикнахме с това, че около нас убиват. Свикнахме с това, че хората в руските градове и села буквално се сражават за живота си.

Журналистът Анатолий Ермолин, който е роден в Кушчовская, написа следното: "Ако в Кушчовская не бяха убили 12 души наведнъж, а бяха извършени пет убийства по двама души, никой нямаше да го забележи, защото това е обичайно събитие в нашата страна".

Та кой в Русия не знае, че "Кушчовская" има не само в Краснодар - тя е по цялата страна! Че реалната власт са братките и цапките [1], които вие сами избирате за депутати в местните събрания! [2] Всеки в своето село знае кой е "важната птица" - този, който има връзки с полицията и прокурора.

Кремъл само се прави, че се бори с корупцията, като уволнява десетки генерали от Министерството на вътрешните работи, чиновници от средното звено, губернатори.

Той великодушно им заменя разстрела със "заслужен отдих" в Дубай и на Лазурния бряг! Нима властта сериозно мисли да ликвидира по такъв начин корупцията? Но, от друга страна, вие избирате по цялата страна в местната власт кандидати, на чиито чела е написано "аз съм крадец", а след това се учудвате, че властта е корумпирана!

И аз си мисля, нима трябва да измре половината от нацията и руснаците трябва "да се свият" до Урал, за да се събуди народът (повтарям, народът, а не дребна група мислещи хора) и да поиска от властта не приятни успокояващи новини и поредни обещания, а истината, и преди всичко - признание за това колко е зле сега!

Спомнете си: през 1941 година настъпи катастрофа - това трябваше да го направи Сталин. През 1956 година болшевиките почувстваха, че ги грози разплата за десетилетията терор и това трябваше да го направи Хрушчов. А днес Русия се приближава до демографска и морална катастрофа, каквато никога не е изпитвала!

Този факт е свързан с много обстоятелства.

Основното от които е безотговорната икономическа политика през 90-те, стоварила се върху хора с феодално съзнание, които никога не са познавали частната собственост върху земята и капитализма, хора, които за 70 години са загубили завинаги зараждащия се, едва-едва зараждащия се, дух на предприемачеството.

Какво да се прави?

Ето, журналистът Михаил Берг пише в своя блог: "Ние живеем в една страна, но имаме два народа. Малка групичка мислещи хора, на които им е нужна повече свобода и честни избори, и огромна "ненадрямала се" маса руски тесногръдци. И между тях има пропаст от страх, най-силния и опасен страх, и социално недоверие... Можеш да се бориш с "партията на мошениците и крадците", можеш да кориш руското чиновническо семе, осквернило цялата руска история, но не можеш да не отбележиш факта, че едно задължително мнозинство от руското население не се променя на практика във фундаменталните си характеристики вече много векове!.."

Колкото и да е тъжно, принуден съм да се съглася с него. Дори ще добавя от себе си - вашите угнетители излизат от вашите редове!

Затова аз не зная какво да правя, освен да се опитам да ви разтърся и да ви накарам да се ужасите от самите себе си.

Ето - Юлия Латинина [3] ме смята не само за песимист, но и за "демотиватор", а на мене ми се струва, че човек може да бъде мотивиран тогава, когато е в съзнание и иска да се спаси. А ако е припаднал или спи летаргичен сън? Понякога лекарят, за да свести някого, го шамаросва по лицето.

Зная какво ще чуя като отговор - чувал съм го вече много пъти, но разбирам, че ако поне една трета от четящите и слушащите ме сега беше съгласна с мене, РУСИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ДРУГА СТРАНА.

Аз съм убеден: на Русия ѝ трябва лидер, който би имал смелостта на Пьотр Велики да каже на хората думи, които отдавна не са чували.

Това ще бъде горчива истина, защото е трудно да си признаеш, ме Русия не може да се движи напред, защото не иска да разбере колко далече е изостанала в своето цивилизационно развитие от Европа.

Аз разбирам, че лидерът на нацията, политикът, носи огромното бреме на политическата отговорност и по принцип не може да говори свободно.

Но днес само ясното и въодушевяващо, нека да е безжалостно, но живо, искрено слово може да стане повод за национално пробуждане от феодалния сън. Само като направим това, можем да се надяваме, че нацията инстинктивно със своята мъдрост ще разбере и ще приеме трудния и може би безпощаден път, който единствено може да измъкне нашата страна от ямата, в която се потопихме.

Аз не зная способен ли е на такава самоубийствена постъпка Владимир Владимирович Путин. Способен ли е да вземе "стоманената метла" и да провъзгласи равенство на ВСИЧКИ пред закона? На всички без изключение. Ако е способен - съдено му е да заеме почетно място в Пантеона на руската история. Ако не... не зная...

Аз съм руснак, скучая по своята Родина, но "не я виждам"!

Не виждам страната, с която искам да се гордея. Виждам тълпи недоволни раздразнени лица и чужди хора, които се страхуват един от друг!

Аз искам да се гордея със своята Родина, а аз се срамувам от нея!

Кога съм се гордял с Родината си за последен път? Не помня! Но зная точно, че ИСТИНАТА за това в какво състояние се намира нашият народ, ИСТИНАТА, казана гръмко по целия свят, би предизвикала у мене, и не само у мене, повече гордост, отколкото победата на нашите хокеисти на Олимпиадата.

1. Братки и цапки - и двете думи означават "престъпници", но втората е със специфика "престъпници, влезли във властта"; първата е множествено число на жаргонната дума "браток", която означава "член на криминална групировка", а втората идва от името на Сергей Цапок, ръководителят на престъпната група, която извършва масовото убийство (12 души, от които 4 деца) в станица Кушчовская (ноември 2010 година).

2. През 2004 година Сергей Цапок (виж предната бележка) е избран за районен депутат (в Кушчовски район) и оглавява бюджетна комисия. През 2010 година отново е избран за депутат, но отстъпва мястото си на друг.

3. Юлия Латинина (1966 г.) - руска журналистка и писателка.

ИЗТОЧНИК:


ОЩЕ ПУБЛИЦИСТИКА – в „Библиотека на Павел Николов - Публицистика“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.