петък, април 29, 2016

"За българската кирилица"

Вчера получих по електронната си поща едно писмо.

Ето го:

Павел, здравейте!

Получавате това писмо, защото сте подкрепили инициативата „За българска кирилица“.

Откакто обявихме манифеста на инициативата през 2014 г. се случиха много неща около нас, за които не успяхме да ви разкажем. Някои от тях са още в процес, докато други вече набират популярност.

Първата новина е, че тази година организираме второ по-мащабно, по-съдържателно и международно издание на шрифтовия фестивал Типофест. В периода между 24 и 29 май ще се проведат две работилници, двудневна конференция и една изложба. Събитието ще се проведе в София и Пловдив, а над 20 чуждестранни гости с международна известност в областта на шрифтовия дизайн и типографията ще посетят страната ни за първи път. Повече можете да научите от сайта на фестивала.

Втората новина е, че от няколко месеца стартирахме поредица от обучения, обединени под общото име Типоклас. Те са насочени както към професионалисти, така и към хора, които проявяват интерес към изкуството на шрифта и искат да го разбират по-добре. Курсовете се радват на огромен интерес. Повтаряме и подобряваме обученията периодично, за да отговорим на очакванията. Повече за тях можете да откриете в страницата ни във Facebook, а за предстоящи анонси можете да се абонирате в сайта на Типоклас.

Третата новина е, че завършихме дизайна за българска форма на кирилица за шрифтова фамилия с 16 начертания, която ще се разпространява съвсем безплатно. Останаха технически задачи, след разрешаването на които ще публикуваме резултата. Шрифтът е специално избран, така че да притежава sans, serif, narrow, mono и caption версии. Това го прави еднакво ефективен както за печат, така и за екран. Подробности съвсем скоро.

Това е от нас. Благодарим, за подкрепата! Без вас нямаше да имаме увереността, че усилията ни имат смисъл. Можете да харесате страницата ни във Фейсбук, където регулярно публикуваме новостите около нас.

Поздрави!

Борил, Велина и Кирил

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.