неделя, декември 06, 2015

Bacon и bacon

Някога, много отдавна, когато човек можеше да се абонира само за издания от социалистическия свят, и то не за всички (татко, още когато бях ученик, искаше да абонира няколко сръбски вестника, но му разрешиха само един – вероятно най-безобидния, защото Тито отдавна беше показал среден пръст на Москва), получавах руското списание „Наука и жизнь“ („Наука и живот“).

Четях го с огромен интерес от кора до кора и ето че днес профилът History Porn ми напомни за него с една кратка извадка от бр. 2, 1971 година.

Ето я извадката, която превеждам от руски:

„На адреса на английското дружество ва поклонниците на философа Френсис Бейкън (Bacon) идвали множество писма с оплаквания от лошото качество на бекона (bacon) [на английски двете думи се произнасят по един и същи начин – бел. П.Н.]. Управата на дружеството решила да смени името му и, вместо „Дружество на Бейкън“, то започнало да се нарича „Дружество на Френсис Бейкън“. След което започнали да се получават писма с примерно следното съдържание: „Вместо да хитрувате с названията, по-добре ще е да се заемете с основното си задължение и да следите за качеството на бекона!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.