сряда, декември 09, 2015

Funny Money

От известно време следя сайта All Day, който със снимки и кратки текстове към тях (тъкмо като за слабо знаещ английския като мене – да не тичам много до речника!) ми разказва разни забавни неща от областта на историята, науката, културата…

Ето какво прочетох вчера например (преразказвам набързо, защото нямам време да превеждам подробно текста, английски е, както казах вече, да го вземат мътните).

След Първата световна война в Германия настъпва галопираща инфлация и за да се посрещнат някои належащи нужди (в случая – купуване на дърва за огрев през зимата), някои градове започват да печатат свои банкноти.


През 2007 година Монголия пуска в обращение монета с образа на Кенеди, но най-интересното е, че монетата има бутон, при натискането на който се чува откъс от речта „Аз съм берлинец“.


Град Итака (щат Ню Йорк) също издава свои собствени банкноти, без да се бори с някаква инфлация, както стана дума по-горе, а за подкрепа на местната икономика.


За нуждите на еврейските гета и на концлагерите германците печатали по време на Втората световна война специални банкноти (без всякакво банково покритие, разбира се).


За забава (хора без грижи) канадците пускат в обращение светещи в тъмното монети; на обратната страна е кралица Елизабет, но тя не свети.


През 2008 година островната държава Палау пуска в обращение монета, посветена на явяването на Дева Мария в Лурд, Франция, като монетата съдържа контейнерче със светена вода от същия френски град.


Когато през 1997 година въстание сваля от власт Мобуту Сесе Секо, новите власти, за да не се охарчат с печатането на нови банкноти, продължават да използват старите, на които образът на диктатора е премахнат с перфорация.


И накрая най-странните пари – биткойните, които – макар да можете да ги видите нарисувани или уж снимани – не могат да бъдат сложени в джоба, защото всъщност са виртуални и се използват за валутни операции в пиър ту пиър мрежата Биткойн (неразбралите да търсят повече информация в интернет, има в изобилие).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.