понеделник, декември 28, 2015

Последната позорна съветска война

Из блога на Олег-Сандро Панфилов „Письма из Грузии“ („Писма от Грузия“)

Превод от руски: Павел Николов

На 27 декември 1979 година в Кабул съветските спецслужби провеждат операциите „Шторм-333“ и „Агат“, в резултат от които е убит държавният глава на Афганистан Хафизулла Амин и двамата му малолетни синове.

От този ден започва окупацията на Афганистан, продължила девет години и два месеца и завършила с позор за Съветската армия.

Решението за отстраняването на Амин и за въвеждането на съветски войски в Афганистан е взето на заседание на Политбюро на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз на 12 декември 1979 година, никаква молба (за военна намеса – бел. прев.), както казва сега другарят Путин, не е имало.

Планът за операцията е утвърден от представители на Комитета за държавна сигурност (КГБ) на Съюза на съветските социалистически републики (СССР) и Министерството на отбраната на СССР.

Около 400 сътрудници на КГБ на СССР, свързани с операцията, са наградени с ордени и медали, правителствени награди получават също така около 300 офицери и войници от „мюсюлманския“ батальон (военно формирование от мюсюлмани към Главното разузнавателно управление на Въоръжените сили на СССР - бел. прев.)

От 1979 до 1989 година са убити и ранени повече от 1,5 милиона афганци, емигрират още 5 милиона души.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.