неделя, декември 14, 2014

Остра конкуренция

Автор: Владимир Шендерович

Превод от руски: Павел Николов

Владимир Путин зае първо място в рейтинга на най-влиятелните хора през тази година, съставен от агенция „Франс прес“.

Победата не беше лесна: във врата му дишаше Абу Бакр ал Багдади.

Този Абу Бакр обяви за създаването на „Ислямска държава“ и пред очите на шашардисаното човечество съвсем своеволно откъсна големи парчета от Сирия и Ирак.

Владимир Путин, специализирайки се в Европа, създаде малък престъпен халифат на територията на Източна Украйна и отхапа Крим. Сакралността при тези негови действия също, разбира се, не беше забравена (хайде сега, ние да не стоим по-долу).

Десетките хиляди бойци и тежкото въоръжение на „Ислямска държава“ изглеждаха добре в сравнение с възможностите на Въоръжените сили на РФ – в това отношение имаше относително равенство.

Абу Бакр в името на Аллах милосърдния уби през отчетния период хиляди шиити, християни и езиди, а Владимир Путин, без да прави големи конфесионални разлики, унищожи в името на Руския мир (думата „мир“ на руски означава и „свят“ – бел. прев.) няколко хиляди руснаци и украинци. Кой от номинираните е пролял повече кръв, не е възможно да се уточни и при избора на победителя пред голямото жури е стояла трудна задача. Направо казано, рамо до рамо вървяха Владимир Владимирович и Абу Бакр! Но пазителят на сакралния Корсун (намек на Путин за Крим – бел. прев.) изпревари побъркания ислямист и пристигна първи.

Аз мисля, че изходът беше решен от ядрения бутон.

Владимир Владимирович има такъв бутон, а Абу Бакр само работи над този въпрос…

Затова Владимир Владимирович е по-влиятелен.

И според мене можем да започнем празненството.

Трябва поне нещо да ни зарадва при петдесет и осем рубли за долар…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.