четвъртък, юли 31, 2014

Случаят Николай Кобляков

Препечатка от „Биволъ“ (заглавието мое – П.Н.)

На 29.07.2014 на летище София е бил задържан Николай Кобляков, основател на френската неправителствена организация "Свободна Русия" (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим, в защита на Пъси Райът и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

Кобляков, който е с френско и руско гражданство рискува екстрадиция в Русия.

Френското посолство е информирано и е осъществило нужните контакти с българските власти, но не разполага с повече информация - научи „Биволъ“.

Потърсени за коментар от пресцентъра на МВР първоначално казаха, че не могат да потвърдят информацията за ареста на Кобляков. По-късно (17:30 30.07.2014) говорител на пресцентъра съобщи по телефона, че Кобляков е задържан от Гранична полиция по искане на Интерпол.

В Прокуратурата такъв случай няма...

От пресцентъра на Прокуратурата първоначално казаха, че "на този етап прокуратурата сведения няма да дава" и за повече подробности трябва да се пита Софийски градски съд. Впоследствие шефът на пресцентъра на държавното обвинение Малина Александрова каза, че в "прокуратурата такъв случай няма".

По закон МВР и ДАНС могат да искат задържане до 24 часа след което да решат дали да докладват случая на прокурор. Към 16:30 на 30.07.2014 това не беше направено. Към 18 ч. обаче Кобляков е бил приведен в ареста на Националното следствие на Г.М. Димитров, което означава, че делото е гледано от прокурор и задържането е удължено на 72 часа.

Случаят се очертава като грандиозен скандал на фона на санкциите на ЕС и САЩ срещу режима в Москва.

ЗАБЕЛЕЖКА НА П. Н.: На страниците на „Биволъ“ може да намерите периодична информация за развитието на случая.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.