понеделник, май 02, 2011

Терористите ще бъдат намерени и наказани… [1]

Автор: Александър Шумилин, изтоковед, политолог

Превод от руски (със съкращения): Павел Б. Николов


Има събития, както впрочем и личности, които трябва според мене да се разглеждат преди всичко в чернобели цветове – без всякакви „тънкости, многоцветия и усложнения“.

Това по-специално се отнася за Осама бин Ладен и за факта на неговата ликвидация.

И за това събитие трябва да поздравим американците и двамата им президенти – Джордж Буш младши и Барак Обама. Именно двамата, които се заклеха пред своя народ да намерят убиеца на почти четири хиляди американци в центъра на Ню Йорк и Вашингтон. Именно двамата, при чието управление „терористът номер едно“ беше принуден да се крие по бункери и катакомби цяло едно десетилетие. Двамата – като разделим поравно заслугите им.

Предлагайки да разглеждаме това събитие в изключително положителен план, аз, разбира се, не съм толкова наивен, че да поставям знак на равенство между ликвидацията на бин Ладен и ликвидацията на „Ал Кайда“ или изобщо да намеквам за край на „ерата на борбата с ислямския тероризъм“. Нищо подобно: терористичната активност на ислямските екстремисти ще се развива по своя логика, както и борбата с тях – без всякаква връзка с бин Ладен.

Но от това не следва да се прави противоположния извод, че – виждате ли – не би трябвало да бъде ликвидиран Осама, защото ще го заменят нови хора, които, смятат някои от спецслужбите за борба с тероризма, ще трябва тепърва да бъдат засичани и т.н.

Това е ваша работа, господа рицари на антитерора (без кавички) – да търсите, да засичате и да ликвидирате. Работата на политиците е да вдъхват оптимизъм на своите граждани: терористите, особено техните ръководители, ще бъдат намерени и наказани – „живи или мъртви“, както казваше Джордж Буш младши.

И радостта от ликвидирането на такива чудовища като бин Ладен, макар той да беше в човешки облик, не е кощунство, както смятат някои европейски психотерапевти в блога на радиостанция „Эхо Москвы“, а радост от възмездието.

Или намерете, моля ви, някакъв адекватен психологически термин, но само че с положителна окраска. А това, че европейските толерантисти-интелектуалци са разменели отдавна вече в съзнанието си причините и следствията, засягащи трагедиите, свързани с тероризма, е не отсега и e добре известно. През цялото изминало десетилетие мнозина от тях (благодарности, че не всички!) бяха склонни да винят за ставащото не толкова бин Ладен (той според тях беше, разбира се, лош, но някаква си „жертва“), колкото обстоятелствата – глобализацията, империализма и т.н.

Между другото с този успех САЩ поздравиха правителството на Пакистан и много арабски държави. Бин Ладен беше за тях символ и лидер на ислямския екстремизъм, както и реална заплаха за стабилността в региона…


1. Заглавието мое (П.Н.).


-------------------------------

Ако имате време, надникнете непременно тук: http://tv.dsb.bg/.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.