четвъртък, май 28, 2009

Гнездо на шпиони

Елисео Оливарес, „Presseurop”


Който иска да види истински джеймсбондовци, трябва да отиде в Брюксел. Столицата на ЕС е един от трите града, другите два са Вашингтон и Женева, които концентрират вниманието на шпионските служби от цял свят.


След края на студената война чуждите шпионски служби не само не са ограничили своята дейност в белгийската столица, а са я направили още по-интензивна. Днес агентите действат толкова смело, че Европейската комисия се обърна към най-висшите си служители с нота, препоръчваща им да засилят бдителността си поради все по-честите опити „да се получи достъп до тайна и поверителна документация”, засягаща работата на Комисията. В документа се казва, че „някои държави, силови групировки, журналисти и частни агенции се стремят да получат поверителна информация”, а „лица, свързани с шпионските служби”, често работят под прикритие като „стажанти, служители или информатици”.

”Брюксел е един от трите града, другите два са Вашингтон и Женева, които имат ключово значение за шпионските служби от цял свят” – обяснява Кристоф Клерикс, автор на книгата „Buitenlandse geheine diensten in België” („Чуждите шпионски служби в Белгия”) и журналист, занимаващ се с международна политика. Според него агентите използват същите методи като по времето на студената война: опитват се да спечелят нечие доверие, а след това се възползват от него. Единствената промяна е в използването на съвременните технологии и във все по-силния акцент върху икономическите проблеми.

”Ако става дума за политическите и военните въпроси, днес Брюксел е дори по-интересен за шпионите, отколкото е бил по времето на студената война” - смята Клерикс. НАТО не се ограничава вече само със защита на своите страни-членки; проведени са военни операции в Босна, Косово и Афганистан, разширено е влиянието върху бившите съветски републики в Средна Азия. Европейската комисия има широки възможности в областта на външната политика и сигурността, занимава се също така военни и политически операции (в Босна, Косово, Македония, Конго, Сомалия). „Освен очевидните политически и военни въпроси още три фактора са решаващи днес Брюксел да бъде привлекателен град за шпионските служби: наличието в Белгия на центрове за космически и военни изследвания, ролята на страната като тил на международния тероризъм и множеството имигранти от Турция, Мароко и Средна Азия”.

Тези групи са много активни в политическо отношение и са наблюдавани отблизо от правителствата на страните, от които са дошли. „През последните 20 години Белгия играеше съществена роля в международната терористична дейност. Тя е малка страна, от която може да се избяга лесно, а като допълнение тук живеят много на брой мюсюлмански имигранти” - подчертава Клерикс. Едни от най-новите и най-активните играчи на шпионската шахматна дъска в Белгия са китайците. Интересуват се от получаване на информация за научни и технологични достижения, но също така следят внимателно въпросите, засягащи Тибет, действията на опозицията и религиозното движение Фалун гонг.

Брюксел, където работят 56000 дипломати, 15000 лобисти, 1200 журналисти и хиляди преводачи и чуждестранни студенти, е днес идеално място за практикуване на втората най-стара професия на света. Тук е много лесно да се свържеш с някой шпионин, без дори да подозираш за това.


Превод от полски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.