неделя, май 24, 2009

Три мита за българската азбука

24 май. Ден на българската просвета и култура. И понеже българската просвета и култура толкова е цъфнала и завързала, че вече няма накъде повече, на мене никак не ми се празнува и изобщо не ми е празнично. Не цветя и балони се въртят пред погледа ми, а разни глупости. И митове. Свързани с българската просвета и култура. И за да отбележа все пак празника, макар и не много празнично, ето ви три мита за българската азбука.

Мит първи (възрожденски): Българската азбука е създадена от Кирил и Методий. За Възраждането подобно определение е имало своята стойност, но днес то звучи несериозно. Все още обаче много колеги особено в начален курс на българското училище внушават този мит на учениците си (чух го и тази година с ушите си). Ето защо даже по-големи хора, когато им кажеш, че това не е вярно, гледат учудено и питат: „Ама как така?“ Ами ей така. Ето я азбуката на Кирил и Методий, така наречената глаголица, и мисля, че няма нужда от повече коментар:


Мит втори (националистически): Азбуката, с която пишем, така наречената кирилица, е оригинална, уникална, самобитна, неповторима и прочее, и прочее. И това не е вярно. От тридесет букви в съвременната българска азбука седемнадесет са гръцки (А, В, Г, Д – с малка промяна, Е, И, К, Л, М, Н, О, П, Р, С – с малка промяна, Т, Ф , Х), пет са от глаголицата (Ч, Ш, Щ, Ъ – с малка промяна, Ь), което пък разбива друг мит, че кирилицата е опростен вариант на глаголицата, и само осем са оригинални (останалите). И тук изглежда няма нужда от повече коментар.

Мит трети (антинационалистически): Българската азбука е пречка за българите в културно отношение, защото е неразбираема за повечето от хората по света. Обикновено срещу подобен аргумент се вади примерът с гръцката азбука, която е също толкова неразбираема за повечето хора по света, колкото и българската, но това не пречи не само в културно, но и в каквото и да е отношение на гърците. Аз обаче имам своя дефиниция: „Глупостите са глупости, независимо на какво са написани: на кирилица или на латиница!..“ Защото днес в един коментар към публикация в блог прочетох буквално следното: „...тази азбука е едно нещастие за народа ни! Представете си, че пишехме на латиница, толкова по-лесно щеше да ни бъде“. Смятате ли, че ако коментиращият беше написал това на латиница, щеше да звучи по-малко тъпо?..


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.