събота, май 09, 2009

Глупаци пишат закони

Информационен портал „Грани.ру“


Сергей Шойгу (руският еквивалент на Емел Етем – бел. П.Н.) е предложил да се въведе наказателна отговорност за отричане на победата на СССР във Великата отечествена война (така руснаците обикновено наричат Втората световна война – бел. П.Н.). Предложението на ръководителя на Министерството на извънредните ситуации се подкрепя от генералния прокурор Юрий Чайка, а също от някои депутати от Държавната дума и от питерските ветерани, които се нахвърлиха с нападки срещу филма на Алексей Пивоваров "Ржев. Неизвестная битва Георгия Жукова" („Ржев. Неизвестната битка на Георгий Жуков“). За това с какво заплашва хората на изкуството и обществото тази историческа инициатива, говорят Виктор Шендерович, ...., .... и Владимир Сорокин.


Виктор Шендерович, писател и публицист:


Струва ми се, че въпросът не е юридически, не е и творчески, а психиатричен. Тук няма нито юридически, нито исторически проблеми. Когато Генералната прокуратура, която не е в състояние да намери нито един убиец, предлага сериозно да се наказват някакви митически хора, които не признават ролята на СССР за победата през Втората световна война, когато Шойгу говори подобни неща, това просто е психиатрична картинка. Във филма на Алексей Пивоваров не е казано нищо ново за тези, които са запознати с историческата литература и изобщо с историята на войната. Тежкото поражение край Ржев, отразено и от Твардовски (виж например „Я убит подо Ржевом“ - бел. П.Н.), отразено изобщо в поезията , в паметта – това е предмет на дискусия, това просто трябва да се изучава.

Изобщо историята не трябва да се измисля, а да се изучава, а ние по навик продължаваме да си измисляме историята, вместо да я изучаваме каквато е. Във филма няма нищо ново, освен това, че за тези неща ни разказаха по телевизията. Естествено, веднага последва реакцията на тези, които не искат да се разделят с картинката, за които историята е само повод за идеология.

...

...


Владимир Сорокин, писател:


С изостряне на хроничното заболяване на нашата държава маразмът в структурите на властта се задълбочава. Властта започва да се хваща за всичко, включително и за миналото, желаейки да го контролира. Няма да се учудя, ако има например опити да се въведе наказателен член за съмнение във величието на Русия. Или, например, както беше по съветско време със знаменития член за антисъветска агитация и пропаганда, могат да се предложат аналогични варианти на членове за антируска агитация и пропаганда. Тогава автоматично ще трябва да се въведе член и за съхраняването и разпространяването на съответната литература. Например, повестта на Толстой „Хаджи Мурад“ просто може да попадне под ударите на този член. Така че това, което е предложил Шойгу, е само начало на големия път за въвеждане на правов „ред“ в нашата държава.


Превод от руски: Павел Николов


Знаещите руски език могат да гледат филма на Алексей Пивоваров "Ржев. Неизвестная битва Георгия Жукова" на следния адрес: http://webteleradio.com/movies/archives/2651.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.