събота, февруари 24, 2024

ДВА ПОРТРЕТА: ПРЕДИ И СЛЕД БОЛЕСТТА

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Шарлот Бронсън е родена в Кънектикът на 14 септември 1832 г. в семейството на Айра Хъл Бронсън (1793–1857) и Елизабет Додж (1799–1867). Айра и Елизабет се женят на 17 юли 1820 г. в Питсфийлд, Масачузетс, и имат осем деца.

Първото изображение, направено около 1850 г., показва Шарлот в перфектно здраве на приблизително на 18-годишна възраст. Малко по-късно това ще се промени драстично и до Хелоуин 1856 г. Шарлот ще бъде мъртва.

Амбротипът с лошо качество [долу, второто изображение] показва Шарлот само шест години по-късно, в последните месеци от живота си. Тя страда от туберкулоза, болест, която убива стотици хиляди души годишно.

Шарлот е погребана в гробището в Джорданвил, където лежи и баща ѝ, който умира година по-късно, също от туберкулоза.

Тази две изображения са много рядък поглед върху опустошенията на туберкулозата през тези времена. Точно през същото време, но само за осем месеца, известната Шарлот Бронте губи брат си и двете си сестри, които умират от туберкулоза.

На амбротипа Шарлот Бронсън е само на 24 години, но изглежда с тридесет години по-стара. Дрехите ѝ падат по изпосталялата фигура и очите ѝ ясно показват, че смъртта не е далече. Амбротипът несъмнено е окончателен образ за нейното семейство, последен шанс да се запази субстанцията, преди душата да си е отишла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.