петък, февруари 23, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1988 г. / ХИМИЯ / РОБЕРТ ХУБЕР

Роберт Хубер (Robert Huber)

20 февруари 1937 г.

Нобелова награда за химия (заедно с Йохан Дайзенхофер и Хартмут Михел)

(За определянето на триизмерната структура на реакционния център при фотосинтезата.)

Робърт Хубер е германски биохимик, носител на Нобелова награда за химия за 1988 г.

Член на Leopoldina (1990) и на Accademia dei Lincei, чуждестранен член на Националната академия на науките на САЩ (1995 г.) и на Кралското дружество в Лондон (1999 г.).

Завършва химия във Висшето техническо училище в Мюнхен през 1960 г., след което провежда там кристалографски изследвания на органични съединения. През 1971 г. той оглавява Института по биохимия на дружеството „Макс Планк“ и преминава към изследване на протеиновата кристалография. Директор е на института до 2005 г. и през всичките тези години преподава по кристалография.

За първото изследване на кристалната структура на мембранния протеин на реакционния център, участващ във фотосинтезата на пурпурната несерна бактерия Rhodopseudomonas viridis, което осигурява по-нататъшен напредък в разбирането на механизма на фотосинтезата във висшите растения.

Член на Баварската академия на науките (1988 г.), на Европейската академия (1990 г.), на Индийската национална академия на науките, на Европейската академия на науките и изкуствата и член-кореспондент на Хърватската академия на науките и изкуствата (1992 г.).

Почетен доктор на Вилнюския университет (2011 г.) и на Ягелонския университет (2014 г.).

През 2016 г. подписа писмо, призоваващо Грийнпийс, ООН и правителствата по света да спрат борбата срещу генетично модифицираните организми (ГМО).

Автор и съавтор на повече от 800 статии в престижни научни списания.

През 1997 г. е награден с Големия кръст за заслуги със звезда и раменен пояс на Ордена за заслуги към Федерална република Германия.

През 2017 г. е награден с кръст на Ордена за заслуги към Литва.

ИЗТОЧНИК: Уиикпедия/

Превод от руски: Павел Николов


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.