четвъртък, март 29, 2018

Писмата на Левски

Миналата седмица довърших една моя стара идея: да кача в интернет на едно място всичките писма на Васил Левски, които успея да намеря като доказано автентични (или предполагаемо автентични, в краен случай).

Защото в интернет пространството е пълно и с откровени измишльотини, с цитати и цели писма, приписвани на Дякона, но иначе съчинени от някой ентусиаст с много свободно време, силно родолюбие и слаба почтеност.

Моят замисъл е вече факт: писмата на Васил Левски, които публикувах периодично и в този блок, можете да намерите ТУК или ТУК в моята Интернет библиотека.

Май и друг път съм казвал, но и сега да го повторя пак: ако иска някой да опознае истинския Левски, трябва да прочете написаното от него, най-вече писмата му.

Извън тях всичко е митове и легенди.

Или писания като тези в книгата за Левски на добросъвестният иначе и любим мой Захарий Стоянов, който обаче не работи с автентични документи, а с разкази, много от които през втора и трета ръка, приети на юнашко доверие.

Докато написаното от ръката на Левски не може за бъде подложено на каквото и да е съмнение, там е Дякона, такъв, какъвто наистина е бил.

А на мене ми се иска да спомена тук като пример за непознаване на Апостола на свободата и често повтаряния от ентусиазирани учителки пред учениците им „завет на Левски“: Да обичаме България!

Във всичките писма на Левски обаче срещаме само две думи с корен „обич“:

1. “...народът най-добър живот живее с турчина и обича царя си.“ (в писмо до Любен Каравелов от началото на 1871 година).

и

2. „На драго сърце трябва да обичаме оногова, който ни покаже грешката: и нека той ни е наш приятел“. (в писмо до Филип Тотю от 1 март 1871 година).

В замяна на това думите с корен „работ(а)“ са в писмата на Левски над двеста.

Няма да цитирам всичките, ще приведа само най-известното изречение:

„За Отечеството работим, байо!“ (в писмо до Иван Кършовски от 1871 година)

Та да ме прощават учителките, ама Левски не ни е завещал да обичаме България.

Левски ни е завещал да работим за България!

Но нашенската работа си е нашенска работа.

- Какво ни е завещал Левски? - питаме българския патриот.

- Да обичаме България!!!!!!!! - отговаря той, закърмен с този мухлясал отговор още от забавачката.

- А ти обичаш ли България?

- Обичам я!!!!!!! - вика българският патриот, като вее българското знаме.

И цялата му обич към Отечеството е концентрирана само и единствено в това екзалтирано веене на знамето...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.