четвъртък, януари 25, 2018

Да бръкнеш в контакта

Преди два дена по един повод Стойчо Димитров ми написа:

И е баш така.

За попа още старият българин се е произнесъл: „Вързан поп – мирно село“.

Да си върже попа (по дефиниция - посредник между него и Бога) може само човек, който хич не вярва в това, което същият този поп му разправя.

Чиста проба обратна реакция.

За царя примерът е по-близо - Симеон Сакс Кобург и Гота, който ги натвори такива, че вече и бившите „царисти“ (доколкото ги има, защото почти всичките станаха правоверни гербаджии), не щат и през плет да чуят за монархия.

Пак обратна реакция.

И гледаме, че сега в Русия забранили прожекцията на френско-английско-белгийския филм от 2017 година „Смъртта на Сталин“.

До забраната се стигнало по същата процедура, каквато се прилагаше за всички филми в старите болшевишки времена (прилагаше се и у нас, между другото): събрала се комисия (депутати, културни телци, държавни служители), гледала комисията филма, решила, че не е подходящ за гледане от руските граждани, и руското културно министерство забранило прожектирането му.

Ето на това му се вика да бръкнеш в контакта, за да те изпържи високото напрежение.

Също като при попа и царя.

Докато пишех тези редове до тук, гледах едновременно с това предаването „Невзоровские среды“ по „Эхо Москвы“, където стана дума за въпросната забрана, и в чата се появи следната бележка:

Преведено на български: „Значи си струва да се гледа този филм“.

С една дума – обратната реакция и тук е вече в движение.

Филмът всеки момент ще бъде качен в руското интернет пространство (филмовите сайтове и торент тракери вече са го обявили) и куцо и сакато, естествено, ще хукне да го гледа, при което той ще събере значително повече зрители, отколкото ако го бяха прожектирали пред полупразни салони.

Ще го гледам и аз, макар че не си падам никак по филмовите комедии и изобщо не мислех предварително да му обръщам внимание.

Ама руските умниците като бръкнаха в контакта, та замириса на изгоряло чак до Българско, какво да правя, ще се пожертвам.

А накрая ето и рекламната ролка на филма, пък току-виж и вие сте паднали жертва като мене…


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.