петък, януари 12, 2018

„Бунтовникът в ръжта“

Има филмови жанрове, при които линията, деляща качеството от провала, е особено прецизна.

Най-чувствителни в това отношение са мелодрамите: малко залитане е достатъчно, за да се получи рядка боза като „Хубава жена“ („Pretty Woman“, 1990 г.), която, казват, карала и кара много нежни създания да подсмърчат, а истинската мелодрама всъщност е тази, която те оставя с деликатна глуха запомняща се болка в душата, „Крамър срещу Крамър“ („Kramer vs. Kramer“, 1979 г.), да речем, а не ти изкарва сополи, защото сополи могат да изкарват и турските серийни филми, при това доста повече.

Друг подобен, труден за балансиране жанр, е биографичното кино.

Гледал съм всякакви биографични филми: от такива, при които измишльотините бликат с пълна сила и от „историческата личност“ е останало само името, до такива, които - по една или друга причина - спестяват някои истини и представят на публиката персонаж, окастрен от доста - често пъти съществени - същности, които са характеризирали прототипа.

Ето защо пристъпих към „Бунтовникът в ръжта“ („Rebel in the Rye“, 2017 г.) много предпазливо и с предварителното очакване, че може да остана разочарован и ядосан за изгубеното време.

Слава богу, филмът не ме разочарова.

Основната сюжетна линия се движи по руслото на създаването и публикуването на едно от най-знаменитите литературни произведения на ХХ век - „Спасителят в ръжта“ („The Catcher in the Rye“, 1951 г.) на Джеръм Селинджър.


Но филмът, с почти документална точност, се докосва и до всички останали основни моменти от живота на Селинджър.

Обтегнатите отношения с баща му...


Безуспешните първоначални опити да пробие като писател...


Отношенията му с Уна О'Нийл, която искрено обича...


Първото жестоко разочарование - 18-годишната Уна се омъжва за 52-годишния Чарлз (Чарли) Чаплин...


Войната с нейната отвратителна безчовечност...


Увлечението по екзотични учения...


Проваления личен живот...


И накрая - изолацията...


Не препоръчвам на никого филми за гледане, защото предпочитанията са най-различни и всеки сам трябва да търси това, което му е близко до сърцето, но ако все пак някой реши да гледа филма „Бунтовникът в ръжта", мисля, че няма да сгреши.

А на когото не му стига желание, може да види поне рекламната ролка (с български субтитри)...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.