събота, януари 31, 2015

Даскалици за разстрел

Една информация, която ми попадна случайно вчера, ме вбеси крайно много.

Ето я такава, каквато е представена на сайта на NEWS 7:

До края на тази седмица се очаква решението на Комисията за защита от дискриминация по един нестандартен казус - майка на младеж с увреждания от плевенското село Чомаковци е завела дело, понеже синът ѝ Иван не е допуснат до абитуриентския бал - щял да разваля настроението на празнуващите. За изключването му от бала гласували всички от випуска, а никой от педагозите не се намесил да го защити.

Нелепата случка е станала миналата година в Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг, а дискриминацията засегнала жестоко още една девойка от помощната паралелка за деца със специални образователни потребности. Родителите и досега не могат да забравят болката и унижението, което са изпитали те и техните деца, за които полагат толкова грижи.

Още по-тревожно е, че дискриминацията е станала по най-демократичен начин - с гласуване на зрелостниците от випуска по този "неудобен проблем". И с мълчаливото съгласие на техните учители и възпитатели, които явно са забравили да им предадат уроците по човечност и толерантност...

Това са сухо изложените факти, но като стар училищен вълк аз изобщо не мога да приема за реално това „мълчаливо съгласие на техните учители“.

Напротив - убеден съм, че точно техните даскалици, барабар с директорката на училището, която между другото отказала коментар по случая, стоят в дъното на цялата тази гнусна история, че те са подсторили всичко.

Не са искали да си развалят рахатлъка по време на празника, защото все пак децата с увреждания изискват малко повече внимание.

Малко повече и, както писах вече на едно друго място, точно тава е крачката, която дели варварството от човещината.

В моето училище също има деца със специални образователни потребности и живата практика ме е убедила, че останалите ученици се отнасят към тях с разбиране, уважение и подкрепа, когато същото отношение имат и учителите.

Всичко друго е измъкване по допирателната.

Вярно е, че учителите са навикани и нарочени едва ли не за греховете на целия свят, но има и такива от тях, които напълно си заслужават навикването.

Има и такива, които трябва да бъдат незабавно изритани с горещ шут от училищата.

А има и такива, които направо са за разстрел…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.