понеделник, януари 26, 2015

И аз за учебниците

Че избликът от възмущение срещу учебниците, използвани в българските училища, си има както всяка крушка опашка, изобщо не се съмнявам.

Просто се постави остро въпросът за липсата на учебен материал, разкриващ истината за комунизма в България, и веднага беше натиснат лостът за отвличане на вниманието.

По телевизията гледах едни протестиращи родители (с безумни ултиматуми – тях няма да ги коментирам), които разлистват учебници и показват какво има и какво няма в тях.

Горките канарчета, изобщо не знаят, че в образователната система има едно нещо, наричащо се Държавни образователни изисквания (ДОИ) и определящо фактически съдържанието на учебниците.

ДОИ по български език и литература (фрагмент от началото им, иначе са цели 16 страници)

Във въпросните ДОИ по моя предмет в графата „Социокултурни компетентности“ пише следното: „Разбира (ученикът – бел. П.Н.) основните ценности в етническата организация на човешките общности. Коментира ги в изучени произведения и ги съпоставя с личния и обществения си опит“.

Ето защо в учебника по литература за пети клас има урок и за Коледа (не единствен за българските празници – там са уроци за Сирница, кукерите, Великден, Еньовден, българската сватба) , но и урок за Курбан байрам и урок за Пасха.

В това няма, разбира се, нищо лошо, но го давам като пример, за да стане ясно защо нарекох по-горе протестиращите родители канарчета.

Боксират учебниците и авторите им, а проблемът, така както го поставят, изобщо не е там.

Само че кой ти мисли: важно е шум да се вдига, патрЕотичен и близък до сърцето на широките простолюдни маси, защото току виж някой вземе още по-упорито да настоява учениците да учат, че по време на любимия им Тодор Живков България е фалирала три пъти като държава и че някогашната „фафла от пет с`тинки" я плащаме днес с лихвите.

Да, в учебниците има много недомислия, грешки, пропуски, но в края на краищата, ако пред учениците има истински, мислещи, а не повтарящи като папагали написаното, учители – пак не виждам проблемът да е в учебниците.

Но за това ще нахвърля няколко реда утре…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.