сряда, януари 28, 2015

Учебници и учители

Мога да пиша по въпроса и много дълго, и много кратко.

Дълго и усукано, както е в учебниците на моите ученици.

Кратко и разбираемо както би трябвало да бъде в същите тези учебници.

Избирам краткото, разбираемото и илюстративното.

Ето първата страница от урока за нелични глаголни форми в учебника по български език за шести клас на издателство „Просвета“.


Необходимата информация от горната страница аз преподавам съвсем елементарно и разбираемо със следната кратка "разработка" (работя с компютър и проектор, „разработката“ ми е на Word и позволява актуално писане в нея, понякога по предварителен замисъл, понякога според ситуацията, импровизирано).


Това е.

Каквито и учебници да бъдат написани, от когото и да бъдат написани, както и да бъдат написани, все ще има недоволни от тях – един за едно, друг за друго.

Аз определено не си харесвам учебниците по предмета най-вече заради тяхната усложненост и претрупаност в изказа, което понякога ме кара и мене да се позамисля, да не говорим за децата.

Но в края на краищата за какво съм там, ако не мога да кажа на учениците си: „Я дайте да ги научим тези причастия, без много да се мъчим“.

И резултатът да е по-добър, отколкото ако караме по академичната линия на учебника...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.