вторник, януари 20, 2015

Ако ви погребат жив

Ето ви едно малко практическо ръководство какво да правите, ако изведнъж се събудите и разберете, че сте под земята в мъртвешки ковчег, жив погребан:

1. Пестете въздуха. В класическия ковчег има запас от въздух за един час, максимум два. Вдишвайте дълбоко, издишвайте бавно. Не палете кибритени клечки или запалка, това отнема от кислорода, но в замяна на това може да се използва фенерче. Не викайте: викането засилва паниката, ускорява сърцебиенето и дишането, а следователно и разхода на въздух.

2. Разклатете капака с ръце; в най-евтините ковчези даже може да направите дупка (с венчален пръстен, с токата от колана).

3. Скръстете ръце на гърдите, хванете се с длани за раменете и издърпайте ризата си нагоре, като я завържете на възел над главата; при това положение тя ще ви защити от задушаване, когато попадне пръст върху лицето ви.


4. Удряйте по капака с крака. Евтините ковчези успяват да се счупят под тежестта на пръстта веднага след закопаването им!

5. След като капакът се строши, изтласквайте пръста от главата към краката си, а когато остане малко място, опитвайте се да утъпквате пръстта с крака в различни посоки.

6. На всяка цена се опитайте да седнете, пръстта ще запълни празното място и ще ви освободи пространство, не спирайте и продължавайте да дишате спокойно.

7. Започвайте да ставате!

Помнете: пръстта в пресния гроб е винаги рохка и е относително лесно човек да се пребори с нея, много по-сложно е да се измъкнеш по време на дъжд: мократа пръст е по-плътна и по-тежка. Същото може да се каже и за глината.

На тези съвети, които преведох за вас от руски език, ако беше жив, би се зарадвал безусловно Едгар Алън По: той, както знаем, страдал от влудяващата го мисъл, че може да бъде погребан жив, защото имал особен вид припадъци, по време на които трудно можело да се различи дали е жив, или не е (резултат от този реален ужас на писателя са няколко негови изключително силни разказа от жанра horror fiction).


Иначе вие, където и да срещнете подобни "указания", не им хващайте изобщо вяра, пълна измишльотина са.

Не вярвайте и на всякакви истории за излезли от гроба живо погребани хора, това са всъщност градски легенди (вид съвременен фолклор).

Ловците на митове Джейми Хайнеман и Адам Савидж от едноименното американско телевизионно шоу (на англ. Mythbusters) са доказали експериментално, че човек, погребан жив в земята, не може да оцелее повече от половин час и няма абсолютно никакви шансове да се измъкне на повърхността.


Така че – уви!

Тропне ли пръстта върху капака на ковчега – завинаги оставаш долу…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.