понеделник, август 11, 2014

Путин вместо сьомга

Автор: Виктор Шендерович

Превод: Павел Николов

Обичате ли норвежка сьомга? Обичате ли я така, както я обичам аз. Не, вие не знаете какво е норвежка сьомга!..

Класически цитати вече се смесват в печалната ми глава. Какво само не си е мислила тази глава за Путин и Ко, какво само не е очаквала от злодеите, но животът пак разкъса моите фантазии като куче грейка.

Те, разбира се… са юнаци, да! Големи юнаци. Няма как да отречеш последователността на тези момчета. При всеки кръстопът избират най-задънения вариант.

За да икономисат време, мисля аз.

Защото… колапс все едно ще има, така че нека да е по-скоро. А иначе изоставаме, граждани.

Но аз се отвлякох, а исках да поразсъждавам за сьомгата. Норвежката, както разбирате. Не е изключено впрочем някога да е била наша, просто е заминала от Мурманск при норвежците – след екологията и моряците от търговския флот. Преди четвърт век корабите стояха по нашите пристанища на три реда, сега при кейовете е празно… Русия се изправя на краката си и постепенно рухва.

Но дори и за това не ми е думата. А ето за кое.

В тона на първите реакции по темата за сьомгата видимо изпъкваше нотата на червенознаменното злорадство: простият народ, разбира те ли, и преди не е ял червената риба – нека сега буржоазията да поседи на диета… И без сьомгата ще минем, заключи оптимистично един експерт.

Така де! Разбира се, че ще минем, скъпи!

Списъкът на нещата, без които можем да минем, изобщо е доста голям и през топлото време на годината на първо място в него стоят гащите. Без мозък например може изобщо да се мине цяла година. Ако наблегнем добре в избраното направление, скоро за пореден път ще започнем да демонстрираме на света способността си да минаваме с много малко. Изпитвайки традиционното чувство на дълбоко удовлетворение като се сдобием с половин дузина ролки тоалетна хартия, без която на свой ред също можем да минем…

Изобщо, перспективите са добри, а главно – до болка познати на ветераните от последните петилетки. Нас вече с нищо няма да ни удивят, но ето тези, които не са заварили положението един хляб в ръцете – скоро ще се поразят силно от новите очертания на живота.

И цялата тази радост заради отказа на един упорит авантюрист да се признае за победен.

Казват, че той, този авантюрист, отдавна угрижен на тема отравяне, отскоро се е обградил с дегустатори в три редици… Можем да го разберем. Аз на негово място и с четвърта редица ще се заобиколя, и изобщо пред хората няма да излизам.

Каква ти тук норвежка сьомга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.