понеделник, април 07, 2014

Програмата на Путин е самоубийство

Автор: Константин Боровой, председател на руската партия „Западный Выбор“ („Западен избор“).

Превод от руски: Павел Николов

Съвсем неотдавна предсказах, че Янукович ще си отиде за една седмица, след като преди това употреби сила.

И че неизбежно ще използва силата на репресиите вместо възможните преговори.

Това е някаква генетична особеност на авторитарните режими, които насочено се движат към самоунищожение. Дори когато остават възможности за преговори, за включване на самозащитни механизми, за диалог със Запада, за диалог с опозицията, за частично делегиране или диверсифициране на властта.

В този смисъл Кремъл последователно копира действията на Чаушеску през последните му седмици в Румъния, на Милошевич в Югославия, на Хюсеин в Ирак, на Кадафи в Либия, на Мубарак в Египет и на Янукович в Украйна.

Опит да се реши опасното за режима конфликтно и кризисно положение не се прави изобщо. Нито със Запада, нито с опозицията, нито с регионалната власт.

Механизмът за финално самоунищожение днес е включен и се поддържа в действие от самия Кремъл.

Шопенхауер отговаря коя е подбуждащата причина за този маниакален стремеж към собствена гибел: „Самоубиецът се разделя с живота си, защото не може да се откаже от желанието си“.

Страстното желание на Путин да осъществи невъзможното е причина за неминуемия финал, който той приближава с всяко свое действие.

Разпадът на Русия става неизбежен. Днес въпросът не е дали ще настъпи политическа или икономическа дезинтеграция на Русия. Със своите действия Путин вече му е отговорил. Сега въпросът е само как ще се реализира този процес.

Ако се съди по последните действия на властта, която засилва репресиите срещу гражданите, осъзнаващи опасния курс на Кремъл, както показват събитията в Москва, в Калининград и в други региони, тя се опитва не да реши назряващите конфликти и кризисните явления, а да се бори с тези, които говорят, които крещят за това.

За неизбежното!

И всички ние сме негови заложници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.