понеделник, април 21, 2014

Отначало предадоха Украйна, а сега и я продадоха


Оценка на Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин

Превод от руски: Павел Николов

Публикуван беше официалният текст на четиристранното заявление след края на Женевската среща на 17 април. Картината е следната: Путин получи всичко, което искаше. Като че ли даже и повече.

1. Украйна се съгласи де факто с „външно управление“ – въпроси от областта на вътрешната политика, засягащи изключително компетенция на националните власти, сега ще се решават от външни за Украйна сили. Тези външни сили са Западът и Русия. Как се прояви Западът по отношение на Украйна може да се съди по това как САЩ и Великобритания изпълняват задълженията си пред нея по Будапещенския меморандум. Как изпълнява задълженията си към Украйна днешният руски режим, няма защо да обясняваме. С други думи, горепосоченото заявление легализира на практика външното управление на Украйна.

2. В документа няма искане да се изведат от територията на Украйна руските войски, включително специализираните части на Главното разузнавателно управление, на Федералната служба за сигурност, на Силите за специални операции и прочее. Иначе казано, тяхното присъствие в Украйна сега е фактически легализирано.

3. В документа изобщо не се говори за руската агресия. В него няма нито дума за войната, която Путиновият режим води срещу Украйна. Така че сега дори самият факт на руската агресия е легализиран.

4. В документа няма нито една дума за запазване на териториалната цялост на Украйна. В него даже на равнището на заявление представителите на днешния руски режим не гарантираха международно признаване на украинските граници. С други думи, легализирано е тяхното нарушаване.

5. В документа не се споменава нищо за Крим. Тоест завземането, окупацията и анексирането на Крим от Русия са фактически легализирани от международно съглашение с участието на украинската власт (защото украинската власт подписа заявлението заедно с агресора след датата на анексирането на Крим).

6. Конституционният процес в Украйна ще протече по „инклузивна формула с участието на регионите“, тоест ще даде легална основа на сепаратистите да ликвидират унитарния характер на украинската държава.

7. Всички сепаратисти ще получат амнистия.

8. Освобождаването на зданията и учрежденията, както и разоръжаването на така наречената „самоотбрана“, нямат в Източна Украйна съществено значение, защото, първо, зданията така и така би трябвало да бъдат освободени, а „самоотбраната“ така и така да бъде разоръжена. Второ, поради това, че според Женевското заявление всички сепаратисти са вече амнистирани, те ще прекарат предстоящото си време не в затвора, а на масата на преговорите, изработвайки, така да се каже, новата Конституция на Украйна.

9. „Инклузивният с участието на регионите“ процес на подготовка на Конституцията предопределя както федеративния характер на Украйна, който няма кой знае каква забележителна подкрепа нито в страната като цяло, нито в някой отделен неин регион, така и неизбежното ѝ разделяне.

10. Последствията от процеса на федерализация са прозрачни и съвсем предсказуеми – лидерите на сепаратистите ще бъдат избрани в органите на регионалната власт и след това (с помощта или без помощта на руските командоси) ще повторят в своите региони добре известния кримски сценарий.

11. Резултатът от процеса на федерализация ще бъде създаването не на Федеративна Украйна, за което съобщи преди няколко дни Темиргалиев, а на Новорусия („от Харков до Одеса“), която толкова вдъхновено възпява днес Путин.

Провеждането на президентски и парламентарни избори не е гарантирано документално. Лавров подчерта това специално на брифинга, което означава, че руските агенти ще продължават да ги провалят, а руските власти все така ще говорят, че властите в Киев са нелегитимни (както днес продължава да говори Путин).

13. Според документа що-годе сериозните организирани сили, способни да се справят с руската агресия (Самоотбраната на Майдана, Автомайданът и Десен сектор), трябва да бъдат разоръжени. Като резултат от това в Украйна няма да остане изобщо никой, който би могъл да я защити. Действията на официалната украинска армия, милицията и спецподразделенията вече всички ги видяхме.

14. Ако тези нови сили – зачатъци на бъдещите силови структури на нова Украйна – откажат да изпълняват изискванията на Женевското заявление, срещу тях ще насъскат Аваковата милиция, пълна с беркутовци и прочее кадри на предишния режим, характера на чиито действия беше убедително демонстриран при убийството на Александър Музичко, а също така и когато киевските доброволци бяха бити от харковската милиция на полтавското шосе. Както е известно, по време на побоя и издевателствата ченгетата натякваха: „Това ти е за Майдана!“ До вчера подобни действия бяха за тях нелегитимни, заплашващи с възможни преследвания, днес те станаха напълно законни.

15. За разлика от Украйна, изпълнението на чиито задължения ще се гарантира от подписа на украинската страна, от натиска на Запада и от редовните истерии на руското Министерство на външните работи, изпълнението на задълженията от руска страна (впрочем, интересно какви? – в текста на заявлението за това не се казва нищо) ще се гарантира също толкова, колкото и във връзка със задълженията ѝ по Будапещенския меморандум.

В този момент, когато подкрепата в Украйна за влизане в НАТО нарасна рязко, а според някои допитвания вече надминава 50% дори на Юг и Изток, украинските власти се подписаха под извънблоков статут на страната. Тоест гарантираха нови агресии и интервенции на източния си съсед по негово хрумване.

Украинци! Иначе казано, на вас не само ви отнеха вероломно и подло Крим. Сега пред очите ви и пред очите на света с гаранцията на Запада и със съгласието на днешните украински власти „съвсем легитимно“ ще ви отнемат Новорусия (уви, това вече не е дори Федеративна Украйна и с това де факто се съгласиха днешните украински власти), ще режат страната ви, ще убиват патриотите, ще ликвидират макар отделния и слаб шанс за участие в система на колективна сигурност, ще унищожават възможността за каквато и да е защита от алчния ви груб „брат“ и малко по малко накрая – да се занимавате с вашето „външно управление“.

С една дума, както многократно вече ви предупреждаваха на страниците на този блог, това, което стана, е Мюнхен-2014. По-точно, това е по-лошо от Мюнхен. Тогава само имало умиротворение на агресора. А сега освен умиротворение има и национално предателство.

Чехите през 1938-ма били заставяни и принуждавани. А вашите сами се наведоха. И всичко останало го направиха сами.

Както също ви предупреждаваха, постепенното завземане на една голяма европейска страна може да стане и без танкове. Главното е на власт да има предатели. Или да има intellectually challenged. Или обратното. Което в общи линии е едно и също.

PS

Както е известно, Исав продал първородството си за лещена чорба. Диваците давали злато и скъпоценности за стъкълца и звънчета. Мошениците придобиват ценности срещу пачки рязана хартия. В случая с току-що станалата „размяна“ не виждам от страна на Украйна нито чорба, нито стъкълца, нито рязана хартия. Не виждам нищо.

БЕЛЕЖКА НА ПРЕВОДАЧА: Изходът от събитията в Украйна ще се отрази неминуемо върху България, колкото на някои това да им се струва невероятно (факт е блокирането на Южен поток именно заради тези събития!), затова украинската тема продължава да присъства в този блог. Горният „сценарий“ е определено песимистичен, но има наблюдатели, които споделят и по-различни гледни точки. Утре – нещо оптимистично.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.