неделя, април 20, 2014

Картината на Гоген „Жълтият Христос“

Картината на Гоген „Жълтият Христос“ (92,5х73 см) е нарисувана през 1889 година. Именно тогава Гоген научава, че последните му картини в Париж нямат голям успех.


Това много разстроило Гоген. Той изразил преживяванията си в няколко картини с теми от Христовите страдания. На всичките тези картини Христос много прилича външно на самия Гоген, а техен фон са бретонски пейзажи.

Угнетеното настроение на художника в картината „Жълтият Христос“ е предадено с помощта на есенен ландшафт. На платната с този сюжет се изобразяват традиционно трите Марии, оплакващи Христос. Тук тяхната роля се изпълнява от бретонски жени в национални носии.

В картината на Гоген „Жълтият Христос“ има система от символи. Разпятието прилича много на една оцветена фигура на Христос от XVII век, направена от дърво. Тази фигура се намира в параклиса Тремало в Понт Авен, където най-вероятно е била видяна от Гоген.


Лицето на Христос е фактически автопортрет на Гоген, какъвто виждаме и на други картини, които художникът нарисувал през тази година.

Пол Гоген. „Автопортрет с жълтия Христос“, 1889 г.

Жените, оплакващи Христос, приличат много на тези, които художникът е изобразил на картината „Видение след проповедта“.


Пейзажът на заден план изглежда доста реалистично и е природен кът от околностите на Понт Авен.


Картината на Гоген „Жълтият Христос“ впечатлила силно приятелите на художника, а след това и всеки, който я видял.

Превод от: aquarells.ru (о живописи, картинах и художниках)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.