понеделник, април 28, 2014

По стъпките на Нестор Махно

Музеят в Гуляйполе, Украйна.

Тачанка.


Не случайно я откриваме точно в този музей, Гуляйполе е родното място на Нестор Махно.

А се знае, че във въстаническата армия на Махно тачанката е била любимо бойно средство: по време на най-големия възход на махновското движение то е разполагало с над петстотин тачанки.

И друга снимка - от съвременен подстъп към украинския град Словянск („о“-то не е грешка!).


След като изкараха преди няколко дена лека картечница MG – 42 от Втората световна война, сега сепаратистите довлякоха и тежък „Максим“ от Гражданската.

Още не са го качили на файтон, за да си имат тачанка, но първата крачка към следването на легендарния „батько“ е направена.

И човек би казал, че това е единично съвпадение, ако не беше още един факт.


"Донецката република" си прави свои пари от чужди.

А ето какво пише Валерий Волковинский в книгата си „Нестор Махно: легенда і реальність“ („Нестор Махно: легенда и действителност“): „Да се поддържа огромната войска на Махно било много трудно. Свои пари махновците не печатали… Махно използвал паричните единици на всички власти и режими, но печатал върху тях със специална боя нови номинални стойности. Така върху петте карбованеца, които издала през 1918 година банката в Ростов на Дон, бил поставен печат с черно печатарско мастило:

1 рев. армия на въст. Украйна

= 50 крб.

Гуляйполе

1919 г. Н. Махно".

И тук сепаратистите са по пътя на Махно – остава им само да започнат прибавянето на нули към истинските номинали.

Изобщо: анархия - мать порядка…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.