понеделник, април 08, 2013

Предизборна трибуна – 3

Казват, че копипейстът е срам за блогъра.

Срам не срам, наближават избори и не ми е до сантименти.

Така че ще преглътна срама.

БОРИСОВ, КАЖЕТЕ НЕЩО НОВО

Автор: Зелма Алмалех, главен редактор на Агенция БГНЕС

Публикувано от: Агенция БГНЕС

Боже, колко приличаме на Северна Корея. Справка конференцията на ГЕРБ в Арена Армеец, която построи Бойко Борисов, както сам казва той. Извади си парите от личния си джоб и я построи.

Това е друга тема и няма да я коментирам. Този негов сленг е известен. Интернет дава възможност, който не е разбрал да види колко този форум в спортната зала прилича на изблиците на младия ръководител на КНДР, който в момента заплашва света с атомна бомба, докато народът му гладува по безпрецедентен начин в 21-ви век. Да, повече от българите, които са в ЕС и чиято земя е плодородна и благодатна, но народът е беден, без перспектива и с една от най-високите безработици в Европа и най-вече за младите хора. Има и друг въпрос – колко струва тази клоуниада в зала Армеец. Но да се надяваме, че Сметната палата ще каже.

Само ще отбележа колко биха завидели на Бойко Борисов диктатори като Хитлер и Сталин за новите технологии на 21 –ви век – техните пропагандаторски екшъни бяха по стадионите. А и нашият бивш премиер им се възхищаваше за построените магистрали без да отчита, че те са правени от концлагеристи – Хитлер ги строеше от интернационалисти – евреи, цигани, руснаци, французи, холандци, част от тях виновни заради етноса си, други заради съпротивата си срещу хитлеризма.

"Строителите" на Сталин бяха от различните народности, обединени в нещастието да бъдат граждани, но без права на такива в Съветския съюз. И не само Борисов се възхищаваше на тези "колоси", чиято отговорност е гибелта по зловещ начин на милиони хора от различни народности, но и председателката му на НС Цецка Цачева, която така "разумно" оползотвори председателството си за безплатни екскурзии по целия свят за сметка на българските граждани.

А изключително нелепи са думите на чуждестранните гости на мегаломанския форум в Арена Армеец, че строежът на магистралите са дали поминък на хиляди хора. Те си мислят така, но фактите са, че строителите на АМ "Тракия", АМ "Марица" и колко други държавни обекти не получаваха заплатите си. Протестите са доказателство за това. Аз бих попитала колко платихте на тези европейски чиновници да говорят тези нелепици, господа от ГЕРБ. И друг въпрос защо изведнъж се дистанцираха ГЕРБ-истите от Емил Димитров – Ротманса, от любимеца на Борисов министъра на МЗХ Мирослав Найденов – касичката на ГЕРБ, има и други, но да не навлизаме в детайлите.

Признавам страхотен ход беше оставката и после пълното покриване на Борисов, за да се появи изведнъж целият в бяло – страдащ за народа и готов да възроди малкия и среден бизнес, който тотално унищожи.

Всичко това е трагикомедия по-ужасяваща от "Кабаре" на Боб Фос и по-драматична безизходица от "Залезът на боговете" на Лукино Висконти. Но има един друг по-нов филм "Животът на другите" на немския режисьор Флориан Хенкел фон Донерсмарк за подслушванията на ЩАЗИ., който спечели Оскар за чуждоезичен филм 2007 година. Ако някой български кинематографист направи филм за дейността на милиционера Цветан Цветанов има шанс за Оскар, защото в немския филм действието се развива през 1984 г., а тази нашата е от второто десетилетие на 21-век, не по-малко ужасяващо и ликвидиращо човешки съдби, а и технологиите дават доста по-големи възможности…Бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов ги използва по грандиозен начин, за който биха му завидели от Ада Мирчо Спасов и компания от най-зловещите времена на комунистическата ДС. Но и той почна, поне официално от лекарите като Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин.

Иначе, някъде от стената ни гледат тъжните погледи на Васил Левски, Ботев, Симеон Радев, Йосиф Хербс, Яворов, Дебелянов, Далчев и колко още историци, поети, театрали…Тъжно.

От Древна Гърция остана преклонението към демокрацията и красотата, от Древен Рим – мащабите и силата на правото, от нас – мъката да забравяме историята си и да величаем героите си, без да сме ги разбрали и да сме се поучили от тях. А те са били образовани и четящи хора.

Гледката в Арена армеец показа само едно колко сме далеч от истината и колко лъжи трябваше да чуем за нещо, което не се е случило и за нещо, което ще се случи – как ГЕРБ ще направи просперираща България и щастливи българите…Затова трябваше да видите очите на един 40 годишен безработен мъж, на когото майка му се самоуби вчера, като скочи от 5-ия етаж на блок в София, защото не издържаше болките и не можеше да си купи лекарства, а той е безработен и на жената прилично облечена, ровеща в кофите в същия този софийски квартал с ръкавици, защото…животът под управлението на ГЕРБ е прекрасен. По същия начин като този в Северна Корея или в Беларус.

Иначе на Борисов проблемът му е Станишев, отказал се да бъде евентуален премиер и да не поема отговорност, както било в света. Но кой казва, че Барак Обама е лидер на демократите. Той нашият бивш премиер се вълнува само от тези от БСП, е да те са малко повече образовани и си плащат за миналото. Борисов отново се върна към личната си тема – БСП, явно му тежи членството навремето не в нея, а в БКП. Но това са подробности – не може цяла държава да е подвластна на личностните комплекси на Борисов или Цветанов или госпожи като Фидосова илие Цачева…Все пак не сме провинция на някоя велика империя, а равноправен член на ЕС. Тези от ГЕРБ не го разбраха…И продължават чрез лидера си да смятат, че животът е метро, магистрала или спортна зала, нищо ново, да беше сменил сленга. Както върви - жална ни…Защото воля и сила бе мото на…тези, които превърнаха Европа в руина….

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.