понеделник, април 15, 2013

Писмо на избирателите до депутатите от Държавната дума (18+)

Превод от руски: Павел Николов

На 8 април президентът Владимир Путин подписа закон за забрана на нецензурната лексика в средствата за масова информация. Закона инициираха депутатите от Държавната дума. В най-скоро време всеки случай на използване в пресата на любими народни солени изрази ще струва на гражданите 3 хил. рубли, а на юридическите лица – 200 хил. Вземайки си последно сбогом с руската попръжня, колумнистът на The New Times Виктор Шендерович се обръща към депутатите с отворено писмо от името на руския народ.

Уважаеми членове (на долната камара на Федералното събрание на Руската федерация)! Към вас се обръщаме ние, руснаците, вече силно ограничени от вас в изразните средства…

Какво направихте (съществително, прилагателно), а? Защо гласувахте този (прилагателно) законопроект?

Толкова хубаво беше до скоро! Толкова хармонично! Всяко нещо на мястото си и всеки си я кара по своему. Вие приемате поредния (прилагателно) закон – ние от своя страна отговаряме: ама че (прилагателно) магарета; вие приемате друг – ние хорово: ама онези там направо (глагол)!

И като си облекчим душата, тръгва всеки по своята работа.

А сега стана много (наречие, отговарящо на въпроса „как“).

Именно: как? Как да опишем сега гамата от чувства и мисли, които предизвиквате у нас? Как да изразим с една тиха дума дълбината на нашето шашардисване? Помислете само с вашата (прилагателно) депутатска глава: колко работно време ще пропада напразно, докато ние, работниците от Урал, овощарите от Черноземието, тружениците от Заполярието, узбеките от Подмосковието, дейците на културата, войниците, старшините и офицерите, подбираме от най-ранно утро изразите, достоверно описващи нашите впечатления от вашата (прилагателно) законодателна дейност?

Ще спрат заводите, ще увехне цвеклото, ще замлъкне цигулката.

Русия ще престане да се изправя от коленичилото си положение и заела изходна клекнала поза, напразно ще се опитва да формулира нещо за своята (прилагателно) съдба в рамките на нормативната лексика…

И всичко това заради вас, незабравими поименно по азбучен ред, действие с майка ви. Колко сложно стана всичко, а? Но нищо, ще се справим. Съществително си ти, депутат Железняк. Съществително си ти, депутат Лахова, макар да си и нещо друго. Съществително си и ти, председателю на Думата Наришкин – закърпен, закърпен! (Виж Гогол.) [1]

Идете си с мир, а?

И не питайте къде да отидете.

-----------------------------------------

1. Шендерович има предвид следното (в края на пета глава, „Мъртви души“):

„- А! заплатанной, заплатанной! - вскрикнул мужик.

Было им прибавлено и существительное к слову "заплатанной", очень удачное, но неупотребительное в светском разговоре, а потому мы его пропустим“.

(- А, закърпен, закърпен! – извика мужикът.

Той прибави и едно съществително към думата „закърпен“, много на място, но което не се употребява в светски разговор, затова и ще го пропуснем“.)

Сума хора и досега гадаят кое ли е съществителното име, което мужикът е прибавил към думата „закърпен“; има най-различни предположения…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.