понеделник, февруари 13, 2012

Анджелина Джоли дебютира на „Берлинаре“


Вестник „Rzeczpospolita“

Превод от палски: Павел Николов

„Чувствах се отговорна да науча и моето поколение да научи нещо повече за войната в Босна“ – каза актрисата Анджелина Джоли, представяйки на филмовия фестивал в Берлин своя режисьорски дебют „В страната на кръвта и меда“ ("In the Land of Blood and Honey").

Филмът разказва за трагичната любов между босненския сърбин Даниел (ролята се изпълнява от Горан Костич) и мюсюлманката Айла (Зана Марианович) по време на конфликта в Босна през 1992-1995 година. Двамата трябва да направят избор между чувството и предаността към своя народ. На „Берлинаре“ филмът е прожектиран извън конкурса.

- Бях на 17 години, когато избухна войната в Босна. Повечето хора по света и, разбира се, в Америка знаят много малко. Чувствах се отговорна да науча и моето поколение да научи нещо за тази война, която все пак се случи по време на нашия живот – каза Анджелина Джоли на пресконференцията в Берлин.

- Колкото повече научаваме за света, толкова повече си даваме сметка колко много неща не знаем. Опитваме се да научим нещо и аз избрах този път – добави тя.

Режисьор и сценарист

Анджелина Джоли, която е също така и автор на сценария, трябваше да се защитава от обвиненията, че е показала конфликта в Босна прекалено едностранно, представяйки сърбите единствено като убийци и мъчители по чужда заповед и подминавайки причините за войната. Тя подчерта, че нейният филм не е документален, а „художествена интерпретация“.

- Опитах се да покажа толкова, колкото мога. Тази война имаше много страни. Надявам се, че ще се появят филми, които ще покажат и другите страни на войната – каза Анджелина Джоли.

Тя призна също, че „най-голям кошмар“ е била за нея сцената, когато една от героините намира трупа на мъртвото си дете, убито от сръбските войници. Филмът също така е пълен с брутални сцени на насилие и убийства.

- Когато се прави филм за война, винаги възниква въпросът колко и какво трябва да се покаже. Независимо от отговора, това, което гледаме на екрана, е едва една малка част от това, което е била в действителност войната – обясни Анджелина Джоли. – Но върху нас лежи отговорността да покажем, че войната е ужасна. Може да е трудно за гледане, но това е действителността – добави тя.

14 февруари, Сараево

На пресконференцията Анджелина Джоли беше придружена от играещи във филма актьори от Босна и Херцеговина. Всички те подчертаха, че филмът им е дал възможността да разкажат какво са чувствали и преживели по време на войната. „Тази тема е все още много спорна в нашия регион, който е заложник на своята история. Затова филмът на Анджелина Джоли е едно от най-хубавите неща, които биха могли да ни се случат“ – каза един от актьорите, Борис Лер.

Премиерата на филма в Босна и Херцеговина ще се състои на 14 февруари в Сараево. В Република Сръбска, както и в самата Сърбия филмът вече предизвика много спорове. Сръбските организации на ветераните поискаха дори прожекцията на филма да бъде забранена, с което обаче властите не се съгласиха.