понеделник, март 08, 2010

Осми март (деветомартенски анекс)

Вчера написах нещо за осми март.

Зная, че на мнозина написаното сигурно не се е харесало. Но това изобщо не ме вълнува.

Ето защо днес искам да продължа по темата. Но не за банкетния аспект на „празника”. По тази линия само бих цитирал Валерия Новодворская: „Не искам да чувам нито за 8 март, нито за 1 май… в Русия празниците ги отбелязваме само като повод да не работим и да се напием”. Бих добавил – и у нас в общи линии е така.

А думата ми ще бъде за нещо друго, което казах: осми март (освен за банкети) се използваше и като средство за комунистическа пропаганда, което обяснява защо беше натрапен за „празник” в бившите комунистически страни, както и стимулиран горещо (с финикийски знаци, естествено!) извън границите на комунистическия блок.

Да разказвам обаче истории от минало време на хора, които не са живели тогава или които имат къса памет, не си струва.

Затова ще си послужа със съвременен пример.

С една статия от блога „Хранить чучхейский и национальный характер революции и строительства нового общества” („Да пазим чучхейския и националния характер на революцията и строителството на новото общество”). Блогът излиза на руски език, но е севернокорейски. Иначе казано – желязно комунистически.

И така: представям ви статията „Отличный подарок женщинам к 8 марта! И Каталог” („Отличен подарък за жените на 8 март! И Каталог”), като прилагам изображенията и преведения от руски текст едно към едно (само на две места не се сдържах от коментар).


Близка е датата 8 март. За много мъже днес стои остро въпросът какво да подарят на своите съпруги, майки, приятелки, колежки в работата. Подаръкът трябва да носи в себе си смисъл и заедно с това той трябва да бъде удобен, красив, естетичен и оригинален, за да може споменът за него да се запази за дълго у този, който го е получил.

Големият, предназначен за подарък албум "Ким Чен Сук – майка на Корея" е прекрасен, изящен и изпълнен с дълбок символизъм, както всичко, създадено в КНДР. На 160 страници скъпа гланцова хартия ще Ви чака завладяващата история на един героичен и самоотвержен живот.

Героинята от антияпонската въоръжена борба, жената-Пълководец - другарката Ким Чен Сук – е именно този човек, от когото трябва да вземат пример много и много представителки на прекрасния пол. Тя е била изтъкната патриотка и най-близката, най-преданата и безусловно най-надеждната съратничка на партизанския Пълководец Ким Ир Сен. Тя умело съчетавала в себе си не само партизанската борба, но и нелегалната дейност.

За нейния героизъм и за пълната й самоотверженост в името на делото на революцията в представения на Вашето внимание биографичен албум са разказани много трогателни и поучителни истории. Там ще научите как в партизанския таен лагер с една игла и една шевна машина са били ушити за 20 дена 600 комплекта мундири, как другарката Ким Чен Сук, грижейки се за здравето на Командването, сушала върху себе си бельото му (Господи, точно така пише, не си го измислям! – бел. П.Н.), как в критическа минута закрила с тялото си от вражеските куршуми Ким Ир Сен. За нейната любов и готовност на всякакви жертви за освобождението на Отечеството говори историята, когато си отрязала косите и направила от тях стелки за краката на командващия, отиващ да освобождава Родината, и много, много други неща.

Изобщо, това ще бъде добър, незабравим и, което е много важно, поучителен от гледна точка на всестранното възпитание подарък за близкия и скъп на Вашето сърце човек.


Героичната история за Тримата Пълководци от планината Пекту ще се предава вечно от поколение на поколение.


В албума са предадени грижливо самоотвержените подвизи на партизанката.


НЕЙНАТА първа среща с другаря Върховен.


Свързани с нейното име знакови събития. (Много знаково събитие има на картината: безвкусен пейзаж, на чийто фон Ким Чен Сук, облечена и ухилена като за първомайска манифестация, държи в ръката си маузер – бел. П.Н.).


Представен е богат фотографски материал.


Други възможни книги


Следва дълъг списък на още книги от същия сорт, които могат да бъдат подарени за 8 март.


А аз нямам какво повече да коментирам.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.