сряда, март 10, 2010

Тухачевски

Руснаците изфабрикуваха игрален филм за Тухачевски.


Филмът се казва „Тухачевский. Заговор маршала” („Тухачевски. Заговорът на маршала”).

Абсолютна фантасмагория как един високопоставен болшевишки военачалник „времен культа личности” („от времето на култа към личността”) организира заговор срещу Сталин, плямпайки наляво и надясно за негодуванието си срещу него. В епоха, когато всеки подслушва всекиго, всеки доносничи за всекиго и първата дума срещу Първия веднага би стигнала там, където трябва. Така че, ако филмът отразяваше истината, би трябвало да свърши много преди края си.

„Тухачевски” беше излъчен най-напред по руския телевизионен „Первый канал” („Първи канал”), излъчил и документалния филм „Падение красного маршала” („Падението на червения маршал”), в който вината за разправата на Сталин с Тухачевски се хвърля върху „Абвера” (германското разузнаване) и провокативните действия на английските и френските специални служби. Иначе казано – друга фантасмагория, този път от типа: „ако не бяха враговете, какъв рай щяхме да построим”.

Иначе за Тухачевски, извън фантазиите и митологията, наложена в следкултовата епоха (велик военачалник и реорганизатор на руската армия!), могат да се кажат твърде малко неща. Жесток по болшевишки в разправата си с антиболшевишките бунтове (Кронщад и Тамбов), абсолютен провал в Полската кампания (Полско-болшевишката война, както я наричат поляците), а концепциите му за модернизация на руската армия се оказват крайно нереалистични.

Очаквам обаче сега някой в Русия да направи филм за заговора на „лекарите вредители” и изобщо да потече една филмова сага за всички онези заговори, които е раждала болната глава на Диктатора. И които в действителност не са съществували.

Така руският народ, вторачен в измислени заговори, ще забрави много скоро за онези, истинските противници на сталинизма (иначе казано - комунизма!), намерили смъртта си зад телените мрежи на ГУЛАГ. Ще забрави и за ГУЛАГ. А това за путиново-медведевия режим ще е като балсам за сърцето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.