понеделник, март 15, 2010

Товарищ Сталин

Легенди за Сталин – с лопата да ги ринеш.

Подобно на всяка религия и комунизмът не можеше без легенди за своите божества.

Знаем онази песен на Юз Алешковски, която нарича в началото си Сталин „велик учен” (подигравателно, разбира се!):


Товарищ Сталин, Вы большой ученый,

В языкознаньи знаете Вы толк...


(„Другарю Сталин, Вие сте велик учен,

с езикознанието нямате проблем...)


Е, песента продължава така:


А я простой советский заключенный,

И мне товарищ — серый брянский волк.


(...а аз съм обикновен съветски затворник,

приятел ми е сивият брянски вълк.”),


но това е друг проблем.


А ние знаем, че не само велик учен е Сталин в легендарните сказания на комунистическата библия. Той е и велик пълководец. Толкова велик, че само благодарение на него руснаците са спечелили Великата отечествена война.

И това не са препратки към миналото.

Предстои да се чества 65-годишнина от победата над хитлеристка Германия. И по този повод в Москва ще бъдат изложени големи информационни платна, разкриващи ролята на Сталин за спечелването на войната.

Напразно представители на правозащитни организации заявяват, че войната е спечелена не от Върховния главнокомандващ, а от руските войници и офицери, не благодарение на Сталин, а въпреки него.

Платната ще бъдат монтирани, защото това го искат властите. Мил им е „товарищ Сталин”, обичат го. За тях той не е само велик учен, велик пълководец, но и велик учител.

Иначе относно Сталин и неговите заслуги много по-подходящо би било да се изложи на огромно пано една снимка на Ана Бушуева (художник-фотограф), която снимка самата Бушуева коментира така: „Отивам в Патерсон*, а там – Сталин на власт”.


Дали е бил Сталин велик пълководец, няма да споря. Празните магазини обаче по времето на Сталин (и не само тогава, както виждаме) са неоспорим факт. А не иконография. И по този въпрос спор изобщо не може да има.


*Патерсон `верига универсални магазини в съвременна Русия; въпреки неруското име, са чисто руска марка`


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.