неделя, януари 31, 2010

Янукович

Ако някой си мисли, че само нашите политици понякога не се чуват какво говорят и се излагат като кифладжии, не е прав.

Кандидатът за президент на Украйна Виктор Янукович е станал пословичен с езиковите си излагации.


В края на изказването си за възстановяването на дома-музей на Чехов в Ялта кандидат-президентът казва: „...и жителите на Украйна, и на други страни, като идват в Ялта, като идват в Крим, да могат да видят забележителностите... и биографията, и историята на този прекрасен поет, велик поет – Антон Павлович Чехов”.


В Одеса Янукович дава ново име на голямата руска поетеса Ана Ахматова – Ана Ахметова.

Пак в Одеса писателят Исак Бабел е наречен Исак Бебел. Вестник „Украiньска правда” предполага, че Янукович е сбъркал писателя с немския социалдемократ Август Бебел.

-..красотата винаги побеждава. Кой е казал тези думи? – пита на едно събрание Янукович и чака отговор. Накрая става ясно, че отговорът е: „Достоевски”. Само че Достоевски е казал съвсем друго: „Красотата ще спаси света”.

Цитирайки на стадион „Донбас-Арена” стихове на поета Павел Безпощадни, Янукович го нарича Павел Безсмъртни.

И още много, много подобни.

Но на мене най-много ми допадна това.


Питат Янукович да каже нещо за творчеството на украинския поет Иван Фронко. Той споменава стихотворението „Не е време” и цитира един стих: „...време е за Украйна да живеем”. Голям автогол за ориентирания към Русия Янукович. Защото целият куплет, от който е стихът, звучи така:


„Не пора, не пора, не пора

Москалеві й ляхові служить!

Довершилась України кривда стара,

Нам пора для України жить".


(„Не е време, не е време, не е време

на московците и на ляхите да служим!

Свърши се за Украйна старата неправда,

време е за Украйна да живеем”)


Така е: куче, което не знае да лае, вкарва вълка в кошарата. Имам чувството, че журналистката от последния клип не задава случайно въпроса си...


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.