вторник, октомври 20, 2009

Борба с „чуждия буржоазен начин на живот”

Изразът в заглавието, поставен в кавички, е неотделима част от новговора на някогашната комунистическа империя, наречена Съветски съюз. Резултат от тази борба през 1984-1985 година са гоненията в страната срещу рок-музиката по-специално, но и срещу всякаква друга музика, която не отговаря на идеологическите вкусове на изправените пред неизбежния вече крах на комунизма съветски ръководители.

Моят приятел Джейсън е публикувал в блога си едно твърде любопитно писмо на секретаря на Николаевския Областен комитет на Комсомола до градските и районните комитети, което напътства да се следи в дискотеките за недопускане на „вредни идейно произведения” (приложен е и списък).


Въпросното писмо е всеизвестно в руската блогосвера, намираме го и на страниците на достолепното списание „Огонек”. Ето оригиналния вариант на руски език:


В същото време в Съветския съюз се води борба не само с „чуждите”, но и със „своите”, които са „чужди”. Установена е например забрана да се изнасят зад граница магнетофонни записи на самодейни съветски вокално-инструментални състави и певци, в чието творчество „се допуска изкривяване на съветската действителност и се пропагандират чужди на … обществото идеали и настроения”. В дългия списък съвсем естествено стоят имената на Аркадий Северни и Владимир Висоцки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.