сряда, октомври 21, 2009

Да бяха българите послушали Алеко

Кой каза, че дедо Симо, известен още сред народа като Симо Ментата, е дошъл в България само за да си вземе горите? Лъжа е това, тлъста и опашата като онази за 800-те дни! Не само заради горите е дошъл дедо Симо, а и за да ги сече. Защото горите сами по себе си не са нищо, в сеченето е далаверата. Сеч иска монархът без монархия, царят без корона.

А когато му спират сечта заради „констатирани нарушения на изискванията за сеч и извозване на дървесина, както и на нормите за почистване на сечищата” (в. „Дневник"), веднага търчи в съда да се жалва. И как не – врътнали са му кранчето на келепира.

Човек онемява пред подобни еквилибристики на този, който някога твърдеше, че няма никакви имотни претенции към България. И си спомня за Алеко Константинов:


„...българина го ядат разни ябанджийски псета, защото той не се ползува спрямо тях със своето гениално изобретение, с вездесъщото газено тенеке. Вържи го на ябанджията, па да издюдюка цяла България с един глас, та като прескочи границата, тенекето тъй да се тресне о пограничния камък, щото цял Балкан да загърми”.


Цитатът е от фейлетона „Миш-маш”. А ябанджийското псе, за което говори Щастливеца, е Фердинанд, дядото на дедо Симо. Жалко, че българите по онова време не са се вслушали в Алековите думи. Много беди на България са щели да спестят. И ако те са допуснали този пропуск, няма ли как ние да вържем едно тенеке на ябанджията-внук, па да викнем след него, па да го натирим вдън гори тилилейски…


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.