вторник, октомври 06, 2009

Изречения

Учебник по български език за VI клас. Урокът е „Вметнати думи и изрази”. Задачата – „Какво изразяват подчертаните думи в изреченията?” Едно от изреченията е (другите са от същия сорт):


„Душата изобщо е наистина едно метафизическо понятие, без което обаче не е възможно никакво разглеждане и разбиране на модерната поезия” (Гео Милев)


Излишно е да се убеждаваме, че едно дете в шести клас не може да се справи с поставената задача? Не защото децата в шести клас са без мозък, а защото са без мозък авторите на учебници. Ако и аз съм без мозък, сигурно ще хукна да обяснявам на шестокласниците какво е „метафизическо понятие”. Не го правя, разбира се. Давам на децата друго изречение, извън учебника, чието съдържание е достъпно за тях. По принцип не харесвам от край време примерите, които се дават в учебниците. Ако ще не от Гео Милев, ами и от самия Господ Бог да са. Не ми вършат работа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.