петък, октомври 02, 2009

На борба с Рогатия

Да сте забелязали, че неща, които са ставали в цивилизования свят и отдавна са отмрели като несериозни, се появяват със закъснение от няколко десетилетия и започват да се пробутват у нас? Примери много.

Но нека първо да се върнем назад. През 1980 година в САЩ избухва масова истерия, свързана с така наречената „сатанинска ритуална злоупотреба” (Satanic Ritual Abuse), характеризираща се уж с извършване на ритуални човешки жертвоприношения. Паниката е толкова голяма, че с въпроса се заемат полицията и ФБР. Разследване от няколко години доказва категорично, че разказите за агресивни сатанисти, които принасят човешки жертви по гробища и безлюдни места, са най-обикновени градски легенди (вид съвременен фолклор) и нямат нищо общо с действителността.

А сега у нас. Годината е 2009-та. „…ние виждаме много … вероизповедания, които – макар и прикрити зад хрисими имена – се занимават със сатанински ритуали…” – заявява госпожа Цвета от „Атака” в предаването „Булевард България” на RE:TV. Госпожата не уточнява нито колко „много” са тези вероизповедания, нито какви са тези „сатанински ритуали”. Важното е вероизповеданията да са „много”, а ритуалите да са „сатанински”. Идеална стръв за шарани, които гледат до припадък треторазрядно кино (пълно с кървав сатанизъм) и четат до припадък жълти вестници.

Истерията в САЩ, за която стана дума по-горе, започва с няколко невинни на пръв поглед телевизионни проповеди. Дали госпожа Цвета не върви по същия път? Не зная. Но зная, че ако госпожа Цвета представи истината за така наречените сатанисти, ще стане ясно, че всъщност иде реч за едни съвсем безобидни ексценрици, които нито са направили някому нещо лошо, нито ще направят.

- Ама как така?! – чувам да надават вой някои. – Че те са противници на нашата вяра, на нашата религия, на нашата църква!

И нещата ще си дойдат на мястото. Никакви кървави ритуали, никакъв демонизъм няма; просто онези там, другите, не мислят като нас и затова трябва да ги смачкаме. Колкото повече от тях смачкаме, толкова по-голяма слава за нашия Бог, за нашата църква! Източното православие е единствената правилна религия (какво ли щяха да твърдят същите тези, ако се бяха родили в Саудитска Арабия?), тя е спасила българина през вековете! Да-а-а, ама други твърдят, че бобът е спасил българина през вековете. Аз пък от своя страна смятам, че го е спасил прагматизмът, концентриран в поговорката „Бог дава, но в кошара не вкарва”, в която има толкова религиозна вяра, колкото у котарака Спас, който се подвизава на вакарелската гара.

- Онези с боба и такива като тебе са просто злобни материалисти, в които няма капчица духовност – ще възразят на това последователите на госпожа Цвета, разбира се. Е, така да е. Пожелавам им успешна борба с Рогатия. Не обичам да ходя на цирк, но този ще го гледам с най-голямо удоволствие.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.