вторник, октомври 27, 2009

Вулфила

Днешните патриоти, които сънуват България на три морета и още много други чудесии à la "хиляда и една нощ", изобщо да не си мислят, че са уникално явление, продукт на най-новата епоха. Какъв патриотизъм имаше и едно време, ум да ти зайде! Подплатен със солидно множество исторически митове и легенди.

Моята учителка по история например доста патетично ни подковаваше по въпроса, че преди Кирил и Методий (които пък, казваше тя, имали в жилите си славянска кръв и то не каква да е, а българска) никой не се е осмелил (?) да представи свещените книги на друг език освен гръцки, еврейски и латински. И аз дълги години вярвах, че е така.

Едва по-късно разбрах, че това е пълна измислица (както между другото и славянската кръв в жилите на двамата братя).

Уви, опитът и тук да се набутаме като първи (и то чрез Кирил и Методий, които имат толкова общо с България, колкото аз с Великата китайска земя), рухва под напора на истината. А тя е, че още през четвърти век готският епископ Вулфила създава азбука и – служейки си с нея – превежда Библията от гръцки на готски език. Пет века преди Кирил и Методий…


П.П. Няколко интересни публикации, свързани с Вулфила - тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.