петък, септември 18, 2009

По Скайпа

Хайде, започна се! Цяло лято нямаше кой, както се казва, даже и да ми тегли една майна по Скайпа, но сега „машината” заработи. Ето един малък разговор от вчера вечерта:


Калояна - 6 клас: Господине, имате ли възможност да ми отговорите на един въпрос относно домашната работа в учебника по български?

Павел Борисов: Давай.

Калояна - 6 клас: Значи става въпрос за текста свързан с Deep Purple. Петият въпрос, който ме затрудни, е „Какви са условията на общуване - време, място, начин?” Как може да се определи времето и мястото, като не знаем кога въпросният човек си е купил вестника, и място - къде го е чел? А за вестник говоря, защото го определихме като печатна медии (списание, вестник), а под човека, който го е купил, имам предвид читателя. Все пак нали участниците в това общуване са читателят и репортерът, а тъй като общуването е непряко, как да процедирам с въпроса - да го пропусна ли? Не знам как да отговоря.

Павел Борисов: Много е лесно - мястото е това място, където читателят чете дадената бележка. Може да е в трамвая, у дома, на работа (ако не го вижда шефа му) и така нататък.

Калояна - 6 клас: А за време?

Павел Борисов: Ами също няма определено време. Защото може да си е купил вестника сутринта, а да го прочете вечерта. Но може да го прочете и сутринта.

Калояна - 6 клас: Добре. Благодаря ви!

Павел Борисов: До утре.


Малко след това ми се обажда една ученичка, която вече учи в София:


Кали: Здравейте, господине, как сте, какво ново в училище?

Павел Борисов: Добре съм. Нищо ново, първия час - контролно. За страх и назидание.

Кали: И нас ни почнаха още от първия ден. Утре имам изпит по японски.

Павел Борисов: Че ти знаеш ли го?

Кали: Ами те ни изпитват на ученото. Имаме по най-малко 3 часа на ден. А в понеделник 5.

Павел Борисов: А, уокаримас…


И така нататък в същия дух. Ей, честно казано, липсваха ми през лятото тези разговори!..


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.