понеделник, септември 28, 2009

Роман Полански в ареста

Баргош Мажец, Яцек Пшибилски – в. „Rzeczpospolita”


Режисьорът е задържан в Цюрих, където трябваше да получи награда за цялото си творчество.

Когато агенциите разпространиха сензационната новина, че създателят на „Китайският квартал” и „Пианистът” е арестуван, правителствата на Полша и Франция (Полански има френско гражданство) реагираха веднага.

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски заяви, че ще се обърне към американската администрация с молба да се провери каква е възможността Полански да използва правото на помилване от страна на президента Обама. От своя страна Бернар Кушнер, ръководителят на френската дипломация, е разговарял вече със своята колежка в Берн. Тя е била уведомена, че „френското правителство желае да не бъдат нарушавани правата на господин Полански, а цялата ситуация бързо да достигне до разумно решение”.

Режисьорът трябваше да участва във филмов фестивал, а попадна в затвора заради нареждане на американския съд от 1987 г. Полански беше обвинен в САЩ, че е изнасилил 13-годишно момиче. Най-любопитното е, че швейцарските власти не са реагирали на предишните посещения на режисьора в страната. Той има къща в Швейцария, в която по време на тазгодишната си ваканция е работил върху монтажа на най-новия си филм „Призракът”.

Арестуването на режисьора стана вчера в САЩ новина номер едно за деня. В най-гледаните телевизионни канали тя изпревари новините за изстреляните от Иран поредни ракети и за изборите в Германия.

Американските коментатори подчертават, че в процеса преди 30 години може да е имало много несправедливости. Съдията, вече покойник, се е страхувал болезнено от реакциите на медиите, ако не отправи Полански зад решетките.

От друга страна самият режисьор призна вината си (частично – бел. на П.Н.), а след това избягваше американското правосъдие.

Някогашната жертва на Полански, днес 45-годишната Саманта Геймър, настоява от няколко години за приключване на всичко около делото, което смята за травматично. „Мисля, че Полански си дава сметка за това, което направи – казва Саманта в интервю през 2008 г. – Но не смятам, че заради това трябва да отиде в затвора”.


На снимката: Роман Полански като актьор във филма на Анджей Вайда „Отмъщението” („Zemstа”).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.