неделя, ноември 23, 2014

След указа на Порошенко

Автор: Виктор Шевчук

Превод от руски: Павел Николов

На Путин вече не му е до настъпление. Със своя указ за прекратяване на финансирането на окупираните територии Порошенко фактически произнесе присъда над Путин и сега ситуацията в Кремъл придобива съвсем неочакван обрат.

Нали на шията на президента на Русия сега виси не само 40-хилядната армия на нахлуването, която трябва да бъде хранена, обличана и топлена, а също така и пазена. На шията са му повече от два милиона жители на един сепаратистки регион с разрушена инфраструктура пред прага на студовете, както и нова автоматична спирала на санкциите, която просто ще довърши Русия.

За това по-специално пише на страниците си изданието „Новое Время“ („Ново време“):

„Москва се оказа пред избор: или да признае ДНР, ЛНР и куп по-малки групировки, като поеме издръжката на регион с няколко милиона жители, или да закрие проекта „Новорусия“ и да обяви местните жители за украинци, изоставяйки ги да зимуват самостоятелно. Кремъл попадна в положението на класически „двузъбец“, когато и двата варианта са лоши. Първият заплашва с нови санкции, с окончателно демонтиране на отношенията със Запада, а също така с гигантски разходи за пенсии, заплати и възстановяване на инфраструктурата на Донбас. При падащите цени на нефта, продънения бюджет и вече работещите санкции – това е колапс за икономиката на РФ.

Вторият, като имаме предвид настъпващите студове и недостига на изток дори на храна, носи зародиша на хуманитарна катастрофа, която как да бъде „стоварена“ на Украйна: Киев е готов да помага и да плаща на тези, които издигат синьо-жълтия флаг. Освен това вторият вариант е онова „предателство по отношение на Новорусия“, за което засега тихо шепнат „имперските“ сайтове. Реализацията на този сценарий ще отвърне от руския режим ядрото на неговата подкрепа – масовия потребител на пропагандния телепродукт“.

Според секретен доклад, поставен на масата на Путин, ситуацията в кремълската „Новорусия“ изисква незабавни вложения от милиарди долари, а също така няколко хиляди специалисти по възстановяване на инфраструктурата и с хуманитарни конвои в този случай не може да се мине – повече от два милиона души трябва да бъдат хранени, при което всичко, попаднало на тази територия, се разграбва още по пътя от всевъзможни банди. Освен това трябва да се създава вътрешна буферна зона между бунтовниците и територията на Русия, защото и сега има случаи на проникване на въоръжени банди от Донецк на територията на руските региони. Като тези банди вършат същото, което вършат и в родината си – грабят и даже нападат милицията.

Като цяло може да се каже, че след указа на Порошенко на Путин вече не му е до разширяване на „Новорусия“ или до пробиване на каквито и да е коридори. Сега му се налага да мисли как да се отърве от Донбас или още по-добре – къде да бяга през пролетта на 2015 година“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.