понеделник, ноември 17, 2014

Притча за унинието

Превод от руски: Павeл Николов

Преди много години Дяволът решил да се похвали и изложил за всеобщо разглеждане всичките инструменти на своя занаят. Той ги поставил акуратно в стъклена витрина и прикрепил към тях надписи, за да знае всеки какво е това и колко струва всяко отделно нещо.

Каква колекция била само! Там се намирал и блестящият Кинжал на Завистта, и Чукът на Гнева, и Капанът на Алчността. По лавиците били любовно разположени всичките оръдия на Страха, Гордостта и Омразата. Всички инструменти лежали на красиви възглавнички и предизвиквали възхищение у всеки посетител на Ада.

А на най-далечната лавица лежало малко невзрачно изхабено дървено ножче с надпис „Униние“. За голямо учудване, то струвало повече от всичките инструменти, взети заедно.

На въпроса защо Дяволът цени толкова високо този предмет, той отговорил:

- Това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всичките останали се окажат безсилни. – И той нежно погладил дървеното ножче. – Но ако успея да го забия в главата на човека, той отваря врати за всичките останали инструменти…

Източник: http://www.adme.ru/svoboda-psihologiya/pritcha-ob-unynii-737260/ © AdMe.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.