сряда, октомври 29, 2014

Липсват ли първите седем години

ПатрЕотите искат часове по родолюбие в училище.

Какви ще са, по какви учебници ще са, кой ще ги преподава, къде ще ги сместят сред претоварената и без това училищна програма, нищо не казват, но да речем, че това е техническата страна на въпроса, която засега оставяме настрани, колкото и важна да е също.

Въпросът е, че патрЕотите не четат, а ако някои все пак четат, четат както поповете (няма грешка: поповете, а не Дявола) четат евангелието – избирателно, според това кое им е изгодно.

Защото ако патрЕотите четяха надлежащо и най-вече – ако размишляваха върху прочетеното, нямаше как да не прочетат и да не осмислят у един от най големите български родолюбци на всички български времена – поета Иван Вазов – кога и кой го е научил на родолюбие.

И тогава щяха да си дадат сметка, че ако в семейството не си възпитан като родолюбец, набиването на факти от българската история и размахването на трикольорчета могат да доведат единствено до ура-патриотизъм като патриотизма на безпросветните футболни агитки - и нищо повече.

По същия начин исканите часове по религия няма да направят децата – ако не са възпитани така в семейството си – наистина религиозни, а ще ги научи единствено на разни попски мурафети: да се кръстят, да знаят наизуст „Отче наш“ и да палят свещи в църквата, за да хранят тлъстите владици (в същото време ще споменават името Господне, чешейки се по задника, както казва Гогол за руския мужик, но то е валидно и за нашенските псевдовярващи).

Изобщо, няма ли ги – както се казва - първите седем години, забравете – нито истински родолюбци, нито истински християни (с дребни изключения) ще се получат, ако ще само часове по родолюбие и религия да има.

Резултатът ще е – да направим концлагери за бежанците и да не допускаме телевизията да дава филма "Последното изкушение на Христос"!

С една дума – простотия до шия…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.