вторник, октомври 28, 2014

Мажоритарни избори

Две илюзии се ширят популярно за мажоритарните избори.

Първата е, че при мажоритарния вот ще избираме личности.

Не е вярно и практиката ме е убедила в това.

При едни от парламентарните избори, не помня точно кои, но май бяха първите, депутатите се избираха по смесена система – половината мажоритарно, половината пропорционално.

Тогава СДС в град Ихтиман издигна кандидатурата на един много известен и уважаван лекар от градската болница.

С една дума – личност и няма накъде повече.

Само че известният и уважаван лекар изгуби катастрофално мажоритарния вот срещу една почти никому неизвестна кандидатка на БСП.

Ето защо не ми обяснявайте, че ако партията Х издигне качествен кандидат, привържениците на партията Y ще хукнат масово да гласуват за него, а няма да подкрепят кандидата на своята партия, пък ако ще и магаре да е.

Бъдете сигурни: при мажоритарни избори пак ще имаме на сергията партийни кандидати и пак ще се гласува в основни линии партийно.

Ама може да има и независими кандидати?

Може, но като имаме предвид, че избори се правят с пари и то не малко (навсякъде по света е така, не е само у нас, нека не се заблуждаваме), познайте кои ще са независимите кандидати и как ще се набутат в парламента местни мафиоти с големи апетити (ако все пак успеят да преборят партийните кандидати, което няма да им е никак лесно).

Втората илюзия е, че като познаваме мажоритарния кандидат (ако го познаваме, защото може и да не го познаваме; както казах по-горе – ще ни го спуснат партийно), ще можем да го държим отговорен за депутатските му дела.

Никаква гаранция обаче няма за това.

Мажоритарно или пропорционално избран, като влезе в народното събрание, от което никой не може да го помръдне, депутатът, ако не е добросъвестен, изобщо няма да го е грижа за тези, които са го избрали.

А избирателите ще си останат пак с познатата приказка: „Ей, пак ни излъгаха“.

Макар че всъщност са се излъгали самите те…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.