петък, януари 24, 2014

Кличко и Руслана

Из фоторепортажа на Иля Варламов „Студена украинска нощ“

Превод: Павел Николов

…Още един път барикадите. Първата линия е от чували със сняг, височина 3 метра. Втората линия е от автомобилни гуми.


Хората чакат Кличко, той идва в десет часа вечерта. Около него веднага се събира множество. Кличко много неубедително започна да разказва какво „са се договорили да се договарят по-нататък“. Предложи да се почака до събота. Хората в отговор започнаха да му викат „лъжец“, „върви на майната си“ и „революция“. Умореният народ искаше кръв, а не да чака до събота. „Колко може да се чака? Два месеца чакаме!“ В един момент ми се стори, че ще набият Кличко. Той се опитваше да каже още нещо, но тълпата го освирка. Не чух особено добре речта му, движех се по отдалечените редове и слушах реакцията на хората от площада. Премръзналите демонстранти като че ли се състезаваха помежду си кой по-живописно и интересно ще прати Кличко там, където слънце не прониква. Народът искаше да се щурмува позициите на „Беркут“.


След известно време Кличко ще се опита да отиде на Майдана, там има сцена и по-благоразумна публика, но хората още 15 минути ще го блокират.

Все пак Виталий успява да си тръгне. На Майдана ще каже, че е направен опит „да се заплашат лидерите на опозицията по време на преговорите, кой колко затвор го чака“. „Страхувам се от човешки жертви. Да, страхувам се! Страхувам се какво ще кажа на майките“. Кличко ще предложи стачка.

Властта е предложила на демонстрантите да освободят улица „Грушевски“. Срещу което уж ще пуснат 50 задържани демонстранти. Хората на Майдана по-късно ще гласуват за прекратяване на всякакви преговори и за продължаване на съпротивата.

В един момент на барикадата, на която стоях, скача някаква жена и започва да командва: „Кой е тук главният? Нападате или се защитавате? Къде ви е оръжието? ЗАСТАНЕТЕ В СТРОЙ!“ Народът леко се шашна от такава наглост. Както се изясни по-късно, това е Руслана, местна сме от Баронова и Божена, която плюс това пее.


Руслана се справяше по-добре с командването на парада. Скачаше по барикадите като катерица и строяваше хората…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.