понеделник, август 05, 2013

Радикализиране на протестите?

В Интернет се появи следната стръв за шарани.


Сред шараните преди всичко се очертават поклонници на Тиквата (неграмотни при това).


Има ултраси.


Както и анархокомунисти.


Обаждат се тук-таме антикомунисти тип 1990 година (тези, за които Адам Михник казва, че след комунистите са най-вредни за демокрацията), както и хорица, които живеят в света на приключенията и фантастиката.

В преамбюла на „Радикален“ пише: „При нас стъпките на протеста няма да се спускат от горе през незнайни партийни централи или от приятелски кръгове налагащи възгледи - ще ги предлагате вие и ще гласувате най-предпочитаните от тях. После тези стъпки ще станат план за ежедневни действия с нарастваща интензивност, докато не ни дадат оставките си.“

Тези две изречения са крайно показателни: те предполагат ръководство, лидери, та даже и „щаб“, както пише един от присъединилите се към групата.

Фактически - явен опит да се срине една от силните страни на #ДАНСwithme: липсата на ръководство, която липса вбесява управляващите, нямащи кого да канят в сенчести кабинети на преговори, за да се стигне до някакви ялови решения от видя „кръгла маса“.

„ВАЖНО! ЗАПОЧВАМЕ С ИНИЦИАТИВИТЕ! Събираме предложения за стъпки, които да предприемем след подновяването на протеста. Най-предпочитаните от вас ще ги заложим в план на възходящ принцип“ – казва една от организаторките на „Радикален“

И пуска анкета.


Три от радикалните „стъпки“ вече са опитани от протестиращите – и окупацията (един път стана, обаче депутатите нахитряха и бягат малко след обяд, а окупация в работно време не може да се направи), и хващането за ръце (разновидност на окупацията, имаше такъв призив, не се получи пак по горните причини, а и да играеш Ганкиното около Парламента може да допадне като идея само на пенсионирана начална учителка), и замерянето с домати (това вече си е чиста простотия).

Подминавам преговорите със синдикатите, защото не ми се разискват несериозни неща.

Крайно интересно е обаче предложението опозицията (разбирай ГЕРБ) да кани протестиращи граждани (разбирай създателите на „Радикален“, има такива намеци) за участие в комисии, ама там пък засега се е обадил само един – явно и тук не си падат по лидери.

Едновременно с появата на „Радикален“ започна масирана словесна атака в Интернет срещу #ДАНСwithme, прикрита зад нападки към уж негови лидери (Асен Генов, Константин Павлов – Комитата) и уж яхнали го партии (ДСБ, „Зелените“).

И кой е в центъра на атаката – Иван Сапунджиев, създателят на „Радикален“.

С една дума – тече кампания да се оглавят протестите, да се напълнят с истински лумпени, да се партизират (герберизират), при което #ДАНСwithme неминуемо ще изгуби своя облик.

Този именно досегашен облик, който така стряска управляващите и който трябва да бъде запазен.

Но няма да се получи, защото #ДАНСwithme вече знае да разпознава безпогрешно „провокаторите“.

Така че „радикалните“, ако се появят там, ще бъдат моментално демаскирани и изхвърлени.

Затова ще трябва да си търсят друго място за своята сбирка на 4-ти септември.

Може до НДК, от другата страна на пилоните…

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.