сряда, април 28, 2010

Помощ! Пирати!!

Търговски кораб се носи в морето,

пиратска яхта след него лети…“


Преди доста време попаднах на едно интервю с Горан Брегович. Където между другото му задават въпроса не е ли обезпокоен от това, че в Мрежата е качена всичката негова музика и всеки може да я изтегли оттам. В отговора си Брегович първо изразява едно велико учудване защо трябва да е обезпокоен, а след това съвсем сериозно казва, че напротив – това може само да го радва, защото е знак, че хората го ценят, обичат и неговият труд не отива напразно.

Но ето че сега отново се надигна рев срещу „интернет пиратите“ (един от тях - на снимката!). Виждате ли, те ограбвали интелектуалната собственост!

ЕТО ТУК МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ СЪВСЕМ ОЧЕБИЙНО КОЙ ВСЪЩНОСТ ОГРАБВА ЯКО ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ!

Стана ли ви ясно? Ако не, да резюмирам накратко: за създателите на интелектуален продукт - 3% от стойността му, а за разни музикални къщи, асоциации, сдружения и прочее създатели на финансова собственост – всичко останало.

И именно тези, последните, вият като побеснели псета!

Само че не са познали, тиквите му с тикви недопечени. Не Интернет ще се приспособява към тях, а те ще трябва да се приспособят към Интернет. Ако не, да пускат кепенците и да ходят да метат улиците. И да не си мислят, че някой ще заплаче за тях. Включително и създателите на интелектуална собственост.


P.S. Ако имате повече време, прочетете и това! Много е интересно.

P.S.2 ФСБ пусна новия си албум безплатно в Интернет. Можете да си го изтеглите оттук. Това е пътят. Следващият албум сигурно няма да е безплатен, но в Интернет и без посредници ще е на такава стойност, че всеки поклонник на групата, ще си го купи с радост, знаейки, че ще подпомогне именно своите любимци, а няма да храни куп лешояди, накацали стръвно около тях.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.