вторник, април 27, 2010

Гарантирано от Медведев

“Аз съм против гласността. Това е лош термин. Необходима е свобода на словото, а гласността е плагиат, изобретен в съветски времена, за да не се даде на това явление правилно разбиране“ – заявил руският президент Дмитрий Медведев.

Мнозина ще заподозрат в това изказване характерния за болшевиките маниер да си играят с думите и, премятайки ги, да докажат в края на краищата, че „свободата е робство“, „невежеството е сила“, а „две и две не винаги прави четири“…

Аз обаче мисля, че става въпрос за нещо друго. За най-обикновена цинична болшевишка откровеност. Защото болшевиките са понякога изключително откровени. Както Ленин например, когато съвсем чистосърдечно и непресторено нарича руската интелигенция, цвета на нацията, „лайняна“. И плъзват лумпените с наганите да изтребват „лайняната“ интелигенция…

Та в Русия свобода на словото ще има. Гаранция от Медведев. Но няма да има гласност. Пак гаранция от Медведев. Можеш да говориш свободно, но дадеш ли гласност на неща, за които управниците искат непременно да се мълчи, нищо чудно да те посети специален пратеник, различаващ се от останалите нормални посетители по това, че носи пистолет със заглушител.

Справка: Ана Полтиковская. И не само.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.